Χουλιαράκης: Υπάρχει κίνδυνος να μην εφαρμοστούν όλα τα αντίμετρα

0

Χουλιαράκης: Υπάρχει κίνδυνος να μην εφαρμοστούν όλα τα αντίμετρα

Όπως σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να νομοθετηθούν ούτως ή άλλως, ενώ οι αντισταθμιστικές ελαφρύνσεις θα εξαρτηθούν από το δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

339919.1

Nikos Libertas / SOOC
Ο μηχανισμός δημοσιονομικών μέτρων και αντισταθμιστικών παρεμβάσεων που συμφωνήθηκε στο Eurogoup ενέχει τον κίνδυνο τα βάρη να είναι περισσότερα από τις ελαφρύνσεις, παραδέχτηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή».
Πρόκειται για το πρώτο στέλεχος της κυβέρνησης που αποκλίνει από τις διαβεβαιώσεις του Μεγάρου Μαξίμου πως για κάθε ένα ευρώ σε μέτρα θα υπάρξουν ισοδύναμα αντίμετρα.
Όπως σημείωσε ο κ. Χουλιαράκης, οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να νομοθετηθούν ούτως ή άλλως, ενώ οι ελαφρύνσεις θα εξαρτηθούν από το δημοσιονομικό αποτέλεσμα και το κατά πόσον τα μεγέθη της οικονομίας δίνουν στην Αθήνα επαρκή δημοσιονομικό χώρο.
Εκτίμησε όμως ότι οι στόχοι θα επιτευχθούν και συνεπώς τα περιοριστικά μέτρα δεν θα είναι τελικά περισσότερα από τις ελαφρύνσεις.
Ο κ. Χουλιαράκης επισήμανε ότι δεν παραγνωρίζει ότι το τίμημα της συμφωνίας θα είναι, για κάποιους τουλάχιστον, βαρύ ωστόσο επισήμανε ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να αμβλύνει σημαντικά τις συνέπειες μίας τέτοιας επιβάρυνσης.
Τόνισε πως «μία καλή συμφωνία τώρα είναι προτιμότερη από μία καλύτερη αύριο», εξηγώντας πως η ολοκλήρωση της αξιολόγησης δεν είναι μόνο αναγκαία για την προστασία της οικονομίας αλλά και πολύτιμο εργαλείο έμμεσης πίεσης προς τους πιστωτές, ιδιαίτερα σε μία περίοδο κατά την οποία ο εκλογικός κύκλος των χωρών αυτών λειτουργεί εις βάρος μας.
Εξέφρασε τέλος την πεποίθηση πως η χώρα θα ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας «αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας».

Σχετικά Άρθρα

 • Σίγουρος για το 1-προς-1 ο Τσίπρας, «έντιμος συμβιβασμός» το Eurogroup
 • Τσακαλώτος: Είμαστε ανοικτοί σε μέτρα με μηδενική δημοσιονομική επίπτωση
 • Νέο καμπανάκι Στουρνάρα για τις καθυστερήσεις στην αξιολόγηση
 • ΔΝΤ προς Ευρωπαίους: Θέλουμε δεσμεύσεις και για το χρέος πριν πούμε «ναι»

Άρθρα που παραπέμπουν εδώ

 • Σπίρτζης: Μέχρι και 14η σύνταξη θα δώσουμε αν πετύχουμε τους στόχους
 • Πολλή ανησυχία, λίγη ελπίδα στους Έλληνες μετά τη συμφωνία του Eurogroup
 • Το σενάριο τέταρτου Μνημονίου στο επίκεντρο του γερμανικού Τύπου
 • Πισσαρίδης στον ΣΚΑΪ: Πολύ φοβάμαι ότι θα υπάρξει και 4ο Μνημόνιο
 • Μείωση αφορολόγητου με πρόνοια για παιδιά προαναγγέλλει η Παπανάτσιου
 • Με δύσκολο χρονοδιάγραμμα επιστρέφουν την Τρίτη οι θεσμοί στην Αθήνα
 • «Όχι» του Βερολίνου σε κούρεμα του ελληνικού χρέους

Πηγή άρθρου – skai.gr Οικονομία

Loading...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here