Χουλιαράκης: Δεν υπάρχουν δύο σενάρια στον προϋπολογισμό

0

Χουλιαράκης: Δεν υπάρχουν δύο σενάρια στον προϋπολογισμό

Κάνει λάθος το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή. Σταϊκούρας: «Το προσχέδιο του προϋπολογισμού είναι το κύκνειο άσμα της κυβέρνησης». Κουτσούκος: «Η χώρα είναι στην κόψη του ξυραφιού».

386662.1

Με πολιτική σύγκρουση σχετικά με το αν το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2019 περιέχει ένα ή δύο σενάρια, ξεκίνησε η συζήτηση του προσχεδίου στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου ο Γιώργος Χουλιαράκης ανέλαβε να υπερασπιστεί τη δομή του, κρατώντας αποστάσεις από τον επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή.
«Γράφεται και ακούγεται ότι και το ένα και το άλλο έχει δυο σενάρια. Λάθος. Η μορφή του προσχεδίου όχι μόνο φέτος αλλά και τα επόμενα χρόνια θα είναι αυτή που βλέπετε. Είναι μορφή κλειδωμένη για όλα τα κράτη μέλη και έχει δυο πυλώνες. Πρόκειται για το ίδιο προσχέδιο με την ίδια δομή και τα ίδια δημοσιονομικά μεγέθη», σημείωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, προκληθείς από τον Γιάννη Κουτσούκο (ΔΗΣΥ) να παράσχει διευκρινίσεις.
Ο ίδιος αναφερόμενος στο προσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή κι εκείνο που εστάλη στην Κομισιόν, παραδέχτηκε μόνο μία μικρή απόκλιση της τάξης του 0,1% στο εκτιμώμενο πρωτογενές πλεόνασμα, την οποία απέδωσε στο γεγονός ότι στο πρώτο τα μεγέθη υπολογίστηκαν με τη μεθοδολογία της μακροοικονομικής εποπτείας ενώ το αντίστοιχο κείμενο που δόθηκε στις Βρυξέλλες ακολουθεί την ευρωπαϊκή μεθοδολογία (ESA).
«Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή μιλάει για δύο σενάρια. Μη μας λέτε λοιπόν να μην το λέμε εμείς», αντέδρασε ο εισηγητής της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας με τον κ. Χουλιαράκη να σχολιάζει πως «κάνει λάθος», αδειάζοντας τον επικεφαλής του Γραφείου και πρώην επικεφαλής του ΓΛΚ Φραγκίσκο Κουτεντάκη.
Αναλύοντας το περιεχόμενο του προσχεδίου του προϋπολογισμού ο κ. Σταϊκούρας έκανε λόγο για «προϋπολογισμό καινοτομίας. Περιλαμβάνει δύο σενάρια σε συσκευασία του ενός. Απ' όλα έχει ο μπαχτσές» και κατέληξε ότι πρόκειται για το «κύκνειο άσμα της σημερινής κυβέρνησης».
Εξίσου σκληρή κριτική άσκησε και ο Γιάννης Κουτσούκος από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι: «η χώρα είναι στην όψη του ξυραφιού παρά τα όσα ισχυρίζεται η κυβέρνηση», ενώ χαρακτήρισε «μνημείο υποκρισίας» το εναλλακτικό σενάριο περί μη περικοπής των συντάξεων.
Προς αποφυγή παρερμηνειών πάντως ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών δεσμεύτηκε για την κατάθεση του προσχεδίου που εστάλη στην Κομισιόν μεταφρασμένο στα ελληνικά.
Με ενδιαφέρον αναμένεται πλέον η τοποθέτηση του κ. Χουλιαράκη επί του συνόλου του προσχεδίου, η οποία προσδιορίζεται πιθανότατα για αύριο, καθώς και το αν το λόγο θα λάβει σε κάποια συνεδρίαση ο Υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Πηγή άρθρου – skai.gr Οικονομία

Loading...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here