Υπόνοιες Γιούνκερ για πιθανή απόρριψη του ιταλικού προϋπολογισμού

0

Υπόνοιες Γιούνκερ για πιθανή απόρριψη του ιταλικού προϋπολογισμού

«Υπάρχει χάσμα ανάμεσα σε αυτά που μας έχουν υποσχεθεί και αυτά που παρουσιάστηκαν», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

386556.1

AP Photo/Francisco Seco
Υπόνοιες πως οι Βρυξέλλες μπορεί να απορρίψουν το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατέθεσε η Ιταλία άφησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ουσιαστικά αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο παρατεταμένης κόντρας ανάμεσα στην Κομισιόν και την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.
Μιλώντας σε ιταλούς δημοσιογράφους ο κ. Γιούνκερ σημείωσε πως τα σχέδια της Ρώμης, που προβλέπουν υψηλά ελλείμματα την επόμενη τριετία, αναιρούν παλαιότερες δεσμεύσεις ιταλικών κυβερνήσεων για δημοσιονομική προσαρμογή.
«Υπάρχει χάσμα ανάμεσα σε αυτά που μας έχουν υποσχεθεί και αυτά που παρουσιάστηκαν», είπε ο κ. Γιούνκερ, λίγες ώρες αφότου η Ρώμη απέστειλε στις Βρυξέλλες τις προσβλέψεις της για έσοδα και δαπάνες το 2019.
Υπογράμμισε πως εάν η Κομισιόν δεν εγείρει ενστάσεις για τον ιταλικό προϋπολογισμό άλλες χώρες της ευρωζώνης θα την επικρίνουν δριμύτατα, κατηγορώντας την για υπερβολή «ευελιξία» απέναντι στην Ρώμη. Στο παρελθόν η Γερμανία και άλλα βορειοευρωπαϊκά κράτη έχουν αφήσει αιχμές πως η Επιτροπή δεν διαφυλάσσει την δημοσιονομική πειθαρχία.
Ο κ. Γιούνκερ αρνήθηκε πάντως πως οι Βρυξέλλες επιχειρούν να τιμωρήσουν συγκεκριμένα και άδικα την Ιταλία, λέγοντας χαρακτηριστικά πως τέτοιες καταγγελίες είναι «σκουπίδια».
Σημείωσε ωστόσο με νόημα πως οι «ιταλοί φίλοι» γνωρίζουν ότι το δημόσιο χρέος τους – που υπερβαίνει το 130% του ΑΕΠ – είναι «πολύ υψηλό», κι ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού «δεν σέβεται πλήρως τις συστάσεις» των εταίρων.
Η Ρώμη από την πλευρά της έχει καταστήσει σαφές πως δεν πρόκειται να υποχωρήσει από τις αποφάσεις της, που περιλαμβάνουν μεγάλη αύξηση των δημόσιων δαπανών – μεταξύ άλλων για την χρηματοδότηση ελάχιστου κοινωνικού εισοδήματος και για την μείωση των ορίων συνταξιοδότησης.
Η κόντρα ανάμεσα στην Ιταλία και την Κομισιόν έχει προκαλέσει ανησυχίες στις ευρωπαϊκές αγορές, με τις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων να επιδεινώνονται σχεδόν καθημερινά τον τελευταίο μήνα.
Πηγή άρθρου – skai.gr Οικονομία

Loading...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here