Υπερμικρόβια: Δεν τα πιάνουν τα αντιβιοτικά και απειλούν τη ζωή μας

0

Είναι ίσως η νούμερο 1 απειλή πλέον σε όλη την Ευρώπη. Κρύβονται παντού και – το χειρότερο; – δεν τα πιάνουν τα αντιβιοτικά: τα υπερμικρόβια εντοπίζονται σε ανθρώπους, ζώα αλλά και τρόφιμα και αποτελούν μείζονα απειλή για τη ζωή και την υγεία των ανθρώπων αλλά και των ζώων.

Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) και του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Πρόληψη και τον Έλεγχο των Ασθενειών (ECDC) είναι πολύ ανησυχητικά: κάθε χρόνο 25.000 ανθρώπινες ζωές χάνονται στην ΕΕ εξαιτίας των υπερμικροβίων.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ανθεκτικότητα των υπερμικροβίων είναι ανησυχητική, ενώ παρά τις προσπάθειες να σταματήσει η αύξησή τους, συνεχώς αυξάνονται.

Η αντοχή στα φάρμακα προκαλείται από την εσφαλμένη κατανάλωση ή την υπερκατανάλωση των αντιβιοτικών, που ενθαρρύνει τα βακτήρια να εξελίσσονται για να επιβιώσουν και να αναπτύσσουν νέους τρόπους αντίστασης στα φάρμακα.

Η έκθεση που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα υπογραμμίζει ότι στα βακτήρια της σαλμονέλας, που προκαλούν την κοινή αλλά σοβαρή σαλμονέλλωση, η οποία μεταδίδεται στον άνθρωπο από τα τρόφιμα, τα ποσοστά πολυανθεκτικότητας είναι υψηλά σε όλη την ΕΕ.

Ο Μάικ Κάτσποουλ, ο επικεφαλής επιστήμονας του ECDC, δήλωσε ότι ανησυχεί ιδιαίτερα επειδή ορισμένοι κοινοί τύποι της σαλμονέλλας στον άνθρωπο, όπως τα μονοφασικά στελέχη της Salmonella typhimurium, εμφανίζουν υπερβολικά υψηλή πολυανθεκτικότητα.

"Η συνετή χρήση αντιβιοτικών στην ιατρική και στην κτηνιατρική είναι υπερβολικά σημαντική. Όλοι έχουμε την ευθύνη να διασφαλίσουμε ότι τα αντιβιοτικά εξακολουθούν να είναι αποτελεσματικά".

Η ανθεκτικότητα στις καρβαπενέμες (μια κατηγορία αντιβιοτικών)–συνήθως η τελευταία εναπομείνασα θεραπευτική επιλογή για ασθενείς που έχουν μολυνθεί με πολυανθεκτικά υπερμικρόβια– εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε ζώα και τρόφιμα, καίτοι σε χαμηλά επίπεδα, στο πλαίσιο του ετήσιου ελέγχου που γίνεται σε ολόκληρη την ΕΕ για τις ανάγκες της έκθεσης.

΄Οπως αναφέρεται, πολύ χαμηλά επίπεδα αντίστασης παρατηρήθηκαν στα βακτήρια του E. coli που εντοπίστηκαν σε χοίρους και σε χοιρινό κρέας.

Η αντίσταση στην κολιστίνη, ένα άλλο αντιβιοτικό για ανθρώπους που χρησιμοποιείται ως έσχατη λύση, επίσης βρέθηκε σε πολύ χαμηλά επίπεδα στη σαλμονέλλα και στον E. coli σε χοίρους και σε βοοειδή, αναφέρει η έκθεση.

Η Μάρτα Χούγκας, η επικεφαλής του τμήματος βιολογικών και μολυσματικών κινδύνων της EFSA, επισημαίνει ότι ανά την ΕΕ παρατηρούνται γεωγραφικές διαφοροποιήσεις και οι χώρες της βόρειας και της δυτικής Ευρώπης γενικώς εμφανίζουν χαμηλότερα επίπεδα αντίστασης σε σχέση με εκείνες της νότιας και ανατολικής Ευρώπης. Η ίδια πρόσθεσε ότι αυτό μάλλον οφείλεται στις διαφορές στο επίπεδο της χρήσης και κατάχρησης των φαρμάκων.

Loading...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here