Τσίπρας: Η συμφωνία με την ΠΓΔΜ μπορεί να γίνει μοντέλο για λύση διαφορών

0

Τσίπρας: Η συμφωνία με την ΠΓΔΜ μπορεί να γίνει μοντέλο για λύση διαφορών

Η συμφωνία δεν έγινε μέσω «επιβολής του ισχυρότερου», δήλωσε ο πρωθυπουργός στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

384703.1

AP Photo/Richard Drew
Η συμφωνία των Πρεσπών «μπορεί να αποτελέσει μοντέλο» για την επίλυση διακρατικών διαφορών, δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στην Νέα Υόρκη.
Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως η συμφωνία μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα διότι δεν προέκυψε «μέσω της επιβολής του ισχυρότερου» αλλά ήταν αμοιβαίως αποδεκτή και προασπίζει την αξιοπρέπεια αμφότερων των πλευρών.
Επισήμανε ότι η συμφωνία εντάσσεται στην προσπάθεια της Ελλάδας να προωθήσει ενεργά την σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη των Βαλκανίων ώστε να «ξεκλειδώσει» την προοπτική ένταξης των γειτόνων της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς.
Απευθυνόμενος στην Συνέλευση, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι το δίλημμα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι χώρες δεν είναι ανάμεσα στον πατριωτισμό ή την παγκοσμιοποίηση αλλά εάν θα επιτραπεί ανεξέλεγκτη «εθνικιστική αναδίπλωση» που ιστορικά έχει οδηγήσει σε «τραγωδίες».
Δεν παρέλειψε πάντως να αφήσει αιχμές κατά των πολιτικών που ακολουθούν σε ορισμένες περιπτώσεις διεθνείς οργανισμοί, ενώ στο στόχαστρό του εμμέσως πλην σαφώς μπήκε και η Γερμανία.
Ο πρωθυπουργός σχολίασε πως δεν είναι δυνατόν να γίνονται τυφλά αποδεκτές οι «υποδείξεις υπερεθνικών ελίτ» ούτε να προστατεύονται τα «τεράστια εμπορικά πλεονάσματα» που συγκεντρώνουν ορισμένες χώρες σε βάρος άλλων.
Δεν είναι δυνατόν «ορισμένες χώρες να επιβάλλουν τη βούλησή τους και τα συμφέροντά τους σε άλλες, πολλώ δε μάλλον στο όνομα κοινών αξιών».

Πηγή άρθρου – skai.gr

Loading...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here