Τριμερής Σύνοδος Ελλάδας με Κύπρο-Αίγυπτο στην Κρήτη

0

Τριμερής Σύνοδος Ελλάδας με Κύπρο-Αίγυπτο στην Κρήτη

Συνάντηση με τους προέδρου της Αιγύπτου και της Κύπρου θα έχει την Τετάρτη ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

385793.1

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στην 6η Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου στην Ελούντα της Κρήτης θα συμμετέχει την Τετάρτη ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, που θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.
Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Ομογένειας, Τέρενς Κουίκ, ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στάθης Γιαννακίδης και ο υφυπουργός Εργασίας αρμόδιος για θέματα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος.
Στα τέλη Οκτωβρίου η 3η Ευρώ-αραβική Σύνοδος
Πολιτικοί ηγέτες από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Αραβικό κόσμο θα συναντηθούν στην Αθήνα για την “3η Ευρω-Αραβική Σύνοδο: Κοινοί Ορίζοντες”, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 29-30 Οκτωβρίου 2018 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Βασιλίσσης Σοφίας και Κόκκαλη, Αθήνα).
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα είναι οικοδεσπότης της συνάντησης. O πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, ο πρωθυπουργός του κράτους της Παλαιστίνης, Ραμί αλ Χαμντάλα ο πρωθυπουργός του Τζιμπουτί, Αμπντουλκάντερ Καμίλ Μοχάμεντ έχουν ήδη επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους.
Μεταξύ των Αρχηγών κρατών που έχουν προσκληθεί είναι: ο πρωθυπουργός της Δημοκρατίας του Ιράκ Αντίλ Αμπντούλ Μαχντί ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Σαάντ Χαρίρι, ο επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, Φαγιέζ Αλ Σαράτζ η πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Βιορίκια Ντανσίλα, η πρωθυπουργός της Σερβίας, Άννα Μπέρναμπιτς και ο πρωθυπουργός του Σουδάν, Μοτάζ Μούσα.
Περαιτέρω πληροφορίες θα ανακοινωθούν τις ερχόμενες εβδομάδες, καθώς θα επιβεβαιώνονται οι συμμετοχές Ευρωπαίων και Αράβων αξιωματούχων. Ομιλίες θα απευθύνουν ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, ο υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας της Αιγύπτου Αμρ Νάσαρ ο υπουργός Εξωτερικών και Προώθησης Εμπορίου της Μάλτας Καρμέδο Αμπέλα και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.
Οι συμμετέχοντες θα συζητήσουν τη στρατηγική προσέγγιση για περαιτέρω συνεργασία Ε.Ε.-Αραβικού κόσμου και θα απευθύνουν πρόσκληση για δράση, με στόχο την ενίσχυση των μεταξύ τους δεσμών. Η “3η Ευρω-Αραβική Σύνοδος: Κοινοί Ορίζοντες” αναμένεται να αποτελέσει καθοριστικό βήμα για την αύξηση των προσδοκιών και την επιτάχυνση συγκεκριμένων πρωτοβουλιών, οι οποίες θα επιβεβαιώσουν τη δέσμευση του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για διαπεριφερειακή πρόοδο. Η ενδυνάμωση αυτών των δεσμών μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην εδραίωση της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή.

Πηγή άρθρου – skai.gr

Loading...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here