Το Facebook μπλόκαρε καμπάνια παραπληροφόρησης για τις εκλογές Νοεμβρίου

0

Το Facebook μπλόκαρε καμπάνια παραπληροφόρησης για τις εκλογές Νοεμβρίου

Δεν είναι ακόμα σαφές ποιος βρίσκεται πίσω από τους 32 λογαριασμούς και σελίδες που έκλεισε η εταιρεία στα δίκτυα Facebook και Instagram.

379857.1

Courtesy of Facebook via AP
Ηλεκτρονική εκστρατεία πολιτικού επηρεασμού εντόπισε στις σελίδες του το Facebook, τρεις μήνες πριν τις κρίσιμες εκλογές για το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η εταιρεία ανακοίνωσε πως έκλεισε 32 σελίδες και λογαριασμούς στο Facebook και στο Instagram, αφότου διαπίστωσε ότι είχαν «συντονισμένη μη αυθεντική συμπεριφορά».
Δεν είναι ακόμα σαφές ποιος βρίσκεται πίσω από τους εν λόγω λογαριασμούς, με το Facebook να σημειώνει πως οι κακόβουλοι δράστες ήταν «προσεκτικοί στο να καλύψουν τα ίχνη τους». Μεταξύ άλλων χρησιμοποιούσαν VPN για να κρύψουν την τοποθεσία όπου βρίσκονταν και έτρεχαν διαφημίσεις μέσω τρίτων.
Ο τεχνολογικός κολοσσός επισημαίνει ότι υπάρχουν ομοιότητες ανάμεσα στην δραστηριότητα των εν λόγω λογαριασμών και στην δράση του φορέα Internet Research Agency, που σύμφωνα με κατηγορητήριο του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης συντόνισε ρωσική εκστρατεία παραπληροφόρησης εναντίον της Χίλαρι Κλίντον πριν τις προεδρικές κάλπες του 2016.
Υπάρχουν ωστόσο και διαφορές, καθώς αυτή την φορά δεν έχουν εντοπιστεί ρωσικές διευθύνσεις IP.
Περισσότεροι από 290.000 λογαριασμοί ακολούθησαν τουλάχιστον μια από τις ύποπτες σελίδες που έκλεισαν. Η πρώτη δημιουργήθηκε τον Μάρτιο του 2017 και η τελευταία δημιουργήθηκε τον Μάιο του 2018.
Οι επίμαχοι λογαριασμοί ανέβασαν περισσότερες από 9.500 αναρτήσεις στο Facebook και ένα κομμάτι περιεχομένου στο Instagram.
Οι 32 λογαριασμοί και σελίδες έτρεψαν περίπου 150 διαφημίσεις στα δύο μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κόστους 11.000 δολαρίων. Οι πληρωμές έγιναν με αμερικανικά και καναδικά δολάρια.
Η εταιρεία έχει ενημερώσει το Κογκρέσο για τα ευρήματά της.
Οι εκλογές του Νοεμβρίου θα κρίνουν εάν οι Ρεπουμπλικάνοι θα διατηρήσουν τον έλεγχο και των δύο σωμάτων του Κογκρέσου, ή οι Δημοκρατικοί θα ανακτήσουν την πλειοψηφία τουλάχιστον σε ένα, δυσκολεύοντας τα νομοθετικά σχέδια του προέδρου Τραμπ.

Πηγή άρθρου – skai.gr

Loading...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here