Το ΔΝΤ «φούσκωσε» το πακέτο στήριξης της Αργεντινής κατά 7,1 δισεκατομμύρια

0

Το ΔΝΤ «φούσκωσε» το πακέτο στήριξης της Αργεντινής κατά 7,1 δισεκατομμύρια

Το πρόγραμμα στήριξης ανέρχεται πλέον στα 57,1 δισεκατομμύρια δολάρια.

384540.1

(AP Foto / Andres Kudacki
Αύξηση του πακέτου στήριξης της Αργεντινής κατά 7,1 δισεκατομμύρια δολάρια και επιτάχυνση της αποδέσμευσης των χρημάτων αποφάσισε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς η λατινοαμερικανική χώρα συνεχίζει να υφίσταται πιέσεις στις αγορές.
Όπως ανακοίνωσε η διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ, το πακέτο βοήθειας ενισχύθηκε στα 57,1 δισεκ. δολάρια, ενώ παράλληλα η δανειακή συμφωνία αναθεωρήθηκε ώστε να επιτρέψει στο Μπουένος Άιρες να αντλήσει έως το τέλος του επόμενου έτους 19 δισεκ. δολάρια περισσότερα από ό,τι αρχικά προβλεπόταν.
Οι αλλαγές σημαίνουν πως η βοήθεια προς την Αργεντινή είναι πλέον το μεγαλύτερο πρόγραμμα στην ιστορία του ΔΝΤ. Το Μπουένος Άιρες έχει ήδη λάβει πρώτη δόση ύψους 15 δισεκ. και δικαιούται να πάρει ακόμα $35 δισεκ. έως τον Δεκέμβριο του 2019.
Η αναθεώρηση του Μνημονίου δρομολογήθηκε μετά την παραίτηση του κεντρικού τραπεζίτη της Αργεντινής, Λούις Καπούτο, ο οποίος διαφωνούσε με το Ταμείο όσον αφορά το εύρος των επεμβάσεων στις αγορές συναλλάγματος για την υπεράσπιση του πέσο.
Στην ανακοίνωσή της η κ. Λαγκάρντ αναφέρει πως η Κεντρική Τράπεζα της Αργεντινής θα υιοθετήσει ευέλικτο στόχο για την συναλλαγματική αξία πέσο και θα προβαίνει σε «περιορισμένες» παρεμβάσεις στις αγορές μόνον εφόσον υπάρχει «ακραία» απομάκρυνση από την επιθυμητή ισοτιμία.
Στο δημοσιονομικό μέτωπο, το Μπουένος Άιρες έχει δεσμευτεί πως θα πετύχει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό έως το 2019, μια χρονιά ταχύτερα από ό,τι είχε αρχικά συμφωνηθεί, και θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ το 2020.
Πηγή άρθρου – skai.gr Οικονομία

Loading...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here