Τα συμπεράσματα της ημερίδας του «ΕΛΠΙΣ» με θέμα: «Καρδιολογικά Διλήμματα»

0

Τα συμπεράσματα της ημερίδας του «ΕΛΠΙΣ» με θέμα: «Καρδιολογικά Διλήμματα»

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η 7η Ετήσια Διημερίδα της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «ΕΛΠΙΣ» με θεματικό αντικείμενο: «Καρδιολογικά Διλήμματα: Θέσεις & Αντιπαραθέσεις» που πραγματοποιήθηκε στο Ξενοδοχείο Caravel 21-22 Σεπτεμβρίου 2018, με τη συμμετοχή διακεκριμένων και έμπειρων ομιλητών στο χώρο της Καρδιολογίας, της Καρδιοχειρουργικής και συναφών ειδικοτήτων

384384.1

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η 7η Ετήσια Διημερίδα της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «ΕΛΠΙΣ» με θεματικό αντικείμενο: «Καρδιολογικά Διλήμματα: Θέσεις & Αντιπαραθέσεις» που πραγματοποιήθηκε στο Ξενοδοχείο Caravel 21-22 Σεπτεμβρίου 2018, με τη συμμετοχή διακεκριμένων και έμπειρων ομιλητών στο χώρο της Καρδιολογίας, της Καρδιοχειρουργικής και συναφών ειδικοτήτων.
Τα τελευταία χρόνια στο χώρο της καρδιολογίας, οι πρόοδοι, τόσο σε επίπεδο πρόληψης όσο και θεραπείας, είναι συνεχείς υπό το φως των νεότερων πολυκεντρικών μελετών, οι οποίες μας δίνουν νέα μηνύματα. Παρόλα αυτά, υπάρχουν πολλά θέματα η φύση των οποίων αλλά και η αντιμετώπισή τους δεν έχουν πλήρως διαλευκανθεί από την επιστήμη και τα οποία εγείρουν διαρκώς συζητήσεις και αντιπαραθέσεις στις επιστημονικές συναντήσεις.
Τα σύγχρονα και καίρια αυτά διλήμματα συζητήθηκαν διεξοδικά από διακεκριμένους επιστήμονες στα πλαίσια του συνεδρίου μας.
Στο θέμα της αντιμετώπισης της χρόνιας και της πολυαγγειακής στεφανιαίας νόσου έγινε αντιπαράθεση από καταξιωμένους κλινικούς και επεμβατικούς καρδιολόγους και καρδιοχειρουργούς. Συζητήθηκαν τα αποτελέσματα νεότερων μελετών, οι τελευταίες κατευθυντήριες οδηγίες, η επιλογή των κατάλληλων ασθενών και η βέλτιστη αντιμετώπισή τους και τονίστηκε ο ρόλος της καρδιοχειρουργικής αντιμετώπισης στη σύμπλοκη πολυαγγειακή νόσο των στεφανιαίων αγγείων και ιδιαίτερα στους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη. Παράλληλα προσδιορίστηκε και η θέση της επεμβατικής αντιμετώπισης με την αγγειοπλαστική σε επιλεγμένους ασθενείς.
Στην Καρδιακή Ανεπάρκεια έγινε αναφορά πάνω στην καινούργια ταξινόμησή της και την εφαρμογή της στην κλινική πράξη και στην καλύτερη διαχείριση της ευαίσθητης ομάδας των ασθενών αυτών. Συζητήθηκαν οι τρόποι για την εφαρμογή της βέλτιστης θεραπείας σύμφωνα με τα νέα δεδομένα των σύγχρονων μελετών και η ανάγκη περαιτέρω προσήλωσης στις σύγχρονες κατευθυντήριες οδηγίες. Έγινε ιδιαίτερη αναφορά στη χρήση φαρμάκων που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια, μειώνουν την νοσηλείες (ιβαμπραδίνη) και βελτιώνουν γενικότερα την πρόγνωση και την επιβίωσή τους (ARNIs) καθώς και στη βέλτιστη χρήση των φαρμάκων που τους υποστηρίζουν στα τελικά στάδια της νόσου.
Στον τομέα των Βαλβιδοπαθειών, έγινε συζήτηση πάνω στις πρόσφατες μελέτες για τον ευεργετικό ρόλο νεότερων τεχνικών της επεμβατικής καρδιολογίας (TAVI) στο κρίσιμο πεδίο της αποφυγής της χειρουργικής αντιμετώπισης των παθήσεων των καρδιακών βαλβίδων (στένωση της αορτής), ακόμη και σε νεότερες ηλικίες ή σε πρωιμότερα στάδια.
Στον τομέα των Αρρυθμιών, έγινε συζήτηση για τη βέλτιστη αντιμετώπιση της κολπικής μαρμαρυγής, η οποία είναι μια αρρυθμία που ταλαιπωρεί αρκετό ποσοστό του πληθυσμού. Συγκεκριμένα έγινε αναφορά στη θέση που έχει σήμερα η κατάλυση (ablation) στην αντιμετώπιση της χρόνιας κολπικής μαρμαρυγής αλλά και στη χρήση των νεότερων από του στόματος αντιπηκτικών (NOACS).
Τέλος, διακεκριμένοι καρδιοχειρουργοί παρουσίασαν και συζήτησαν τα νεότερα δεδομένα πάνω στην αντιμετώπιση του αορτικού διαχωρισμού με επεμβατικές διαδερμικές τεχνικές και εμφύτευση stent χωρίς την ανάγκη ανοικτού χειρουργείου. Παράλληλα επιστήμονες άλλων ειδικοτήτων συζήτησαν για τη συσχέτιση του σακχαρώδη διαβήτη αλλά και παθήσεων των νεφρών ή του θυρεοειδούς με τις καρδιοπάθειες και τις ιδιαιτερότητες στην αντιμετώπισή τους στις συνθήκες αυτές.
Εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής
Δρ. Αθανάσιος Γ. Τρίκας, MD, FESC, FACC
Συντονιστής Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής
του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Η ΕΛΠΙΣ»
Πηγή άρθρου – skai.gr

Loading...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here