Στο βωμό του πλεονάσματος οι επιστροφές φόρων και οι δημόσιες επενδύσεις

0

Στο βωμό του πλεονάσματος οι επιστροφές φόρων και οι δημόσιες επενδύσεις

Το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν σχεδόν διπλάσιο του στόχου, όμως εν πολλοίς αυτό οφείλεται σε καθυστερήσεις στις επιστροφές φόρων και σε αστοχία στο Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων.

386427.1 Με «εργαλεία» την καθυστέρηση στην επιστροφή φόρων και την υποχρηματοδότηση των δημόσιων επενδύσεων οικοδομήθηκε η δημοσιονομική υπεραπόδοση το πρώτο εννεάμηνο του έτους, όπως προκύπτει από τα προκαταρκτικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών.
Ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα ήταν 2,5 δισεκ. ευρώ όμως η Αθήνα πέτυχε σχεδόν το διπλάσιο, 4,8 δισεκ. ευρώ.
Ανάμεσα στον Ιανουάριο και τον Σεπτέμβριο το κράτος επέστρεψε στους φορολογούμενους 507 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα από ό,τι προβλέπει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, ενώ παράλληλα έχασε τον στόχο για χρηματοδότηση δημόσιων επενδύσεων κατά 1,24 δισεκ. ευρώ.
Εάν όμως συνυπολογιστούν αυτές οι αστοχίες η υπέρβαση του στόχου μειώνεται από 2,3 δισεκ. ευρώ σε περίπου 650 εκατομμύρια, τη στιγμή που τα έσοδα των επερχόμενων φθινοπωρινών μηνών θα κριθούν σε μεγάλο βαθμό από την ικανότητα των νοικοκυριών να αντεπεξέλθουν στο φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ.
Σε γενικές γραμμές τα προκαταρκτικά στοιχεία του ΥΠΟΙΚ για το εννεάμηνο φανερώνουν την γνωστή φόρμουλα αύξησης εισπράξεων και μείωσης δαπανών.
Αυτό συνήθως σημαίνει υπεραπόδοση στους φόρους και περικοπή κρατικών εξόδων, αν και τα αναλυτικά δεδομένα για όλες τις κατηγορίες φόρων θα δημοσιευτούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ξεπέρασαν τον στόχο κατά 591 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι εκροές ήταν κατά 1,54 δισεκ. κάτω από το επιτρεπόμενο επίπεδο.
«Όχι μόνο δεν δικαιολογείται η κυβερνητική θριαμβολογία περί 'επιστροφής στην κανονικότητα', αλλά αντιθέτως, επιβεβαιώνεται απολύτως ότι η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση παραλυτικής στασιμότητας», σχολίασε ο τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Σταϊκούρας.
Η κυβέρνηση επιδιώκει να αποδείξει στους ευρωπαίους εταίρους πως μπορεί να πετύχει εύκολα τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ προκειμένου να πείσει ότι δεν χρειάζεται η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς από τον προσεχή Ιανουάριο, που θα σημαίνει περικοπή ορισμένων συντάξεων.
Πηγή άρθρου – skai.gr Οικονομία

Loading...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here