Σολτς: Η Τουρκία δεν ζήτησε οικονομική βοήθεια από την Γερμανία

0

Σολτς: Η Τουρκία δεν ζήτησε οικονομική βοήθεια από την Γερμανία

Την επόμενη εβδομάδα ο Ταγίπ Ερντογάν επισκέπτεται το Βερολίνο, υπό τη σκιά των οικονομικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Τουρκία.

384019.1

Όλαφ Σολτς και Μπεράτ Αλμπαϊράκ (AP Photo/Markus Schreiber)
Η Τουρκία δεν ζήτησε οικονομική βοήθεια από την Γερμανία κατά την διάρκεια των επαφών σε επίπεδο υπουργών αυτή την εβδομάδα ούτε θα ζητήσει στήριξη όταν ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θα επισκεφτεί το Βερολίνο την επόμενη εβδομάδα, διαβεβαίωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς.
Ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Άλτμαϊερ από την πλευρά του σημείωσε πως η Άγκυρα έχει καταγράψει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια. «Αυτό μας καθιστά αισιόδοξους ότι η Τουρκία είναι σε θέση να υπερπηδήσει τα προβλήματα και τις προκλήσεις».
Η επίσκεψη Ερντογάν στο Βερολίνο έρχεται υπό τη σκιά της βαθιάς αποδυνάμωσης της τουρκικής λίρας στις αγορές συναλλάγματος από τις αρχές του έτους και εν μέσω φόβων πως η γειτονική χώρα θα βιώσει απότομη επιβράδυνση στην αναπτυξιακή της πορεία τους επόμενους μήνες.
Στα μέσα Αυγούστου, σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού Der Spiegel, ο κ. Σολτς είχε παροτρύνει τον τούρκο ομόλογό του Μπεράτ Αλμπαϊράκ να προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επιλογή που αποτελεί ανάθεμα για τον κ. Ερντογάν.
Η Άγκυρα ωστόσο φαίνεται να έχει αρχίσει να προσαρμόζεται σε ένα περιβάλλον σαφώς χαμηλότερης ανάπτυξης σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Χθες Πέμπτη ο κ. Αλμπαϊράκ, γαμπρός του προέδρου Ερντογάν, δήλωσε πως σύμφωνα με τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις το τουρκικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 3,8% φέτος και κατά 2,3% το 2019, αναιρώντας υποσχέσεις του πεθερού του για ανάπτυξη ρεκόρ το τρέχον έτος.
Ο στόχος για το 2020 είναι ανάπτυξη 3,5% και για το 2021 μεγέθυνση της οικονομικής δραστηριότητας κατά 5%.
Πηγή άρθρου – skai.gr Οικονομία

Loading...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here