Ρέγκλινγκ: Έχουμε ακόμα διαφωνίες με το ΔΝΤ, αλλά θα τις γεφυρώσουμε

0

Ρέγκλινγκ: Έχουμε ακόμα διαφωνίες με το ΔΝΤ, αλλά θα τις γεφυρώσουμε

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σημείωσε πως το Ταμείο είναι πιο απαισιόδοξο σε σχέση με τους εταίρους για τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και εξέφρασε την ελπίδα ότι τα οριστικά στοιχεία θα επιβεβαιώσουν την ευρωπαϊκή θέση. «Αυτό θα το έκανε πιο εύκολο για την Ελλάδα».

339972.1

EPA/OLIVIER HOSLET
Αισιόδοξος πως οι ευρωπαίοι εταίροι και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα μπορέσουν να γεφυρώσουν πλήρως τις διαφωνίες για την Ελλάδα αφού λάβουν τα τελικά στατιστικά στοιχεία από την Ελλάδα, δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ.
Μιλώντας στην ισπανική εφημερίδα El Pais, ο κ. Ρέγκλινγκ παραδέχτηκε πως οι διαφωνίες ανάμεσα στους θεσμούς όσον αφορά την ελάφρυνση του χρέους και την πορεία της οικονομίας εξακολουθούν να υφίστανται, όμως τόνισε πως το χάσμα έχει μειωθεί και οι «διαφορές θα λυθούν» όταν παραδοθούν τα τελικά στοιχεία.
Σημείωσε πως το Ταμείο είναι πιο απαισιόδοξο σε σχέση με τους εταίρους για τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και εξέφρασε την ελπίδα ότι τα στατιστικά δεδομένα θα επιβεβαιώσουν την ευρωπαϊκή θέση. «Αυτό θα το έκανε πιο εύκολο για την Ελλάδα», είπε.
Όσον αφορά το χρέος, ο επικεφαλής του ESM επισήμανε ότι οι Ευρωπαίοι επιμένουν στη θέση τους, δηλαδή ότι τυχόν νέα μέτρα ελάφρυνσης θα πρέπει να συζητηθούν μετά τη λήξη του Μνημονίου, το 2018, και μόνον εφόσον κριθεί απαραίτητο. Το Ταμείο ωστόσο έχει διαμηνύσει πως θέλει συγκεκριμενοποίηση των παρεμβάσεων και ευρωπαϊκές δεσμεύσεις για την τήρησή τους πριν συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.
Ο κ. Ρέγκλινγκ παραδέχτηκε ότι οι Ευρωπαίοι «εργάζονται σκληρά» ώστε το ΔΝΤ να παραμείνει στο πρόγραμμα, καθώς αρκετά κοινοβούλια κύρωσαν το τρίτο Μνημόνιο υποθέτοντας πως το ΔΝΤ θα λάβει μέρος.
Τέλος, ο επικεφαλής του ESM επαναβεβαίωσε ότι η διαπραγμάτευση για τους δημοσιονομικούς στόχους έχει μετατεθεί για το απροσδιόριστο μέλλον.
Το ζητούμενο, είπε, είναι να υπάρξει συμφωνία για πόσα χρόνια μετά το 2018 θα πρέπει η Αθήνα να πετυχαίνει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Υπογράμμισε πως η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδεχτεί το 3,5% για το 2018 και δεν αμφισβητεί αυτό το στόχο, το μόνο ερώτημα είναι η συνέχεια.
Το ΔΝΤ έχει αντιπροτείνει μείωση του στόχου στο 1,5% του ΑΕΠ, όμως το τελευταίο διάστημα φαίνεται πως έχει υποχωρήσει, αφότου η ελληνική πλευρά δέχτηκε την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό, το φορολογικό και τα εργασιακά.

Σχετικά Άρθρα

  • ΔΝΤ προς Ευρωπαίους: Θέλουμε δεσμεύσεις και για το χρέος πριν πούμε «ναι»
  • Υπέρ της γραμμής του ΔΝΤ για την Ελλάδα ο Στίβεν Μανούτσιν
  • Σίγουρος για το 1-προς-1 ο Τσίπρας, «έντιμος συμβιβασμός» το Eurogroup
  • Με δύσκολο χρονοδιάγραμμα επιστρέφουν την Τρίτη οι θεσμοί στην Αθήνα

Άρθρα που παραπέμπουν εδώ

  • Ταγιάνι: Ένα Grexit θα προκαλούσε μεγάλες ζημιές στην ευρωπαϊκή οικονομία
  • Βέβαιη η Κομισιόν ότι μπορεί να βρεθεί λύση στη δεύτερη αξιολόγηση
  • Με δημοσιονομικά, ενεργειακά και ιδιωτικοποιήσεις ανοίγει η διαπραγμάτευση

Πηγή άρθρου – skai.gr Οικονομία

Loading...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here