Προβλέψεις-αποκάλυψη για τις φάλαινες όρκα

0

Προβλέψεις-αποκάλυψη για τις φάλαινες όρκα

Σχεδόν ο μισός πληθυσμός των φαλαινών αναμένεται να εξαφανιστεί από την μόλυνση των ωκεανών.

384770.1

shutterstock.com
Οι απαγορευμένες ελαιώδεις σύνθετες χημικές ουσίες PCB που χρησιμοποιήθηκαν ευρέως σε συστήματα μεταφοράς θερμότητας συνεχίζουν να απειλούν τον πληθυσμό των φαλαινών, ενώ η Αρκτική θα μπορούσε να αποτελέσει ένα καταφύγιο για τα μεγάλα θηλαστικά.
Αν και οι ουσίες PCB έχουν απαγορευθεί εδώ και δεκαετίες εντούτοις συνεχίζουν να ρυπαίνουν τις θάλασσες και να μολύνουν την τροφική αλυσίδα. Οι φάλαινες όρκα που βρίσκονται στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας είναι τα πλάσματα που πλήττονται σφοδρότερα από τις ελαιώδεις σύνθετες χημικές ουσίες, καθώς τα επίπεδα των ουσιών στο αίμα τους φτάνουν έως και 100 φορές πάνω από τα επιτρεπόμενα επίπεδα. Οι ουσίες επηρεάζουν τα αναπαραγωγικά όργανα των φαλαινών, μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο και ζημιώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα τους.
Νέα μελέτη του περιοδικού Science που παρουσιάζει η εφημερίδα Guardian κατέληξε στην εκτίμηση ότι ο πληθυσμός των φαλαινών όρκα σε θάλασσες κοντά σε βιομηχανοποιημένες χώρες, όπως στην Ιαπωνία, την Βρετανία και την Βραζιλία, μπορεί να εξαφανιστεί τα επόμενα 30 με 50 χρόνια.
Πηγή άρθρου – skai.gr Περιβάλλον

Loading...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here