Οι μετανάστες αντιμετωπίζουν ψηλότερη ανεργία από τους Έλληνες στις πόλεις

0

Οι μετανάστες αντιμετωπίζουν ψηλότερη ανεργία από τους Έλληνες στις πόλεις

Το 2016 το ποσοστό «αστικής» ανεργίας για μετανάστες που είχαν γεννηθεί εκτός ΕΕ ήταν εννέα μονάδες υψηλότερο σε σχέση με το αντίστοιχο ποσοστό για Έλληνες.

385731.1

AP Photo/Andrew Medichini
Σαφώς λιγότερες ευκαιρίες για απασχόληση στις ελληνικές αστικές περιοχές έχουν οι αλλοδαποί σε σχέση με τους Έλληνες, σύμφωνα με έρευνα της Eurostat.
Τα στοιχεία καταδεικνύουν πως το 2016, όταν η ανεργία για τους ημεδαπούς στις πόλεις άγγιζε το 25%, το αντίστοιχο ποσοστό για όσους είχαν γεννηθεί εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν περίπου εννέα μονάδες υψηλότερο.
Στη «μέση» βρίσκονται οι ξένοι που προέρχονται από κράτος-μέλος της ΕΕ, για τους οποίους η ανεργία υπολογίστηκε στο 30%.
Σημειώνεται πως τα δεδομένα της Eurostat καλύπτουν μόνον την δηλωμένη εργασία. Η ευμεγέθης «μαύρη» απασχόληση επηρεάζει τόσο Έλληνες όσο και μετανάστες.
Παρά ταύτα η Ελλάδα δεν βρίσκεται στις πρώτες θέσεις ανάμεσα στους 28 όσον αφορά το χάσμα ανάμεσα στην απασχόληση ημεδαπών και αλλοδαπών.
Η μεγαλύτερη διαφορά παρατηρήθηκε στο Βέλγιο, όπου το 2016 η ανεργία για τους ντόπιους βρισκόταν στο 10% ενώ για τους μη Ευρωπαίους ξεπερνούσε το 25%. Ακολουθούν η Φινλανδία και η Σουηδία.
Σημειώνεται πως σε πέντε κράτη-μέλη, την Ιταλία, την Κύπρο, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, οι μετανάστες από άλλες χώρες της ΕΕ αντιμετώπιζαν μικρότερο ποσοστό ανεργίας συγκριτικά με τους ημεδαπούς.
Πηγή άρθρου – skai.gr Οικονομία

Loading...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here