Οι αγορές ραπίζουν την Ιταλία μετά την απόφαση για ψηλό έλλειμμα

0

Οι αγορές ραπίζουν την Ιταλία μετά την απόφαση για ψηλό έλλειμμα

Πάνω από το 3,2% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου εν μέσω φόβων ότι επίκειται νέα σύγκρουση της Ρώμης με τις Βρυξέλλες.

384672.1

AP Photo/Gregorio Borgia
Μεγάλες πιέσεις δέχονται από το πρωί οι μετοχές τα ιταλικά κρατικά ομόλογα και οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών, στον απόηχο της απόφασης της κυβέρνησης να υιοθετήσει προσχέδιο προϋπολογισμού με μεγάλες δημόσιες δαπάνες.
Μετά από πολυήμερες και δύσκολες διαβουλεύσεις το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και η Λέγκα έθεσαν στόχο για δημοσιονομικό έλλειμμα 2,4% το επόμενο έτος, κόπτοντας την αντίσταση του τεχνοκράτη υπουργού Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία, που επέμενε σε έλλειμμα 2%.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου βρίσκεται στο 3,23%, έχοντας επιδεινωθεί κατά περισσότερο από 11% από την έναρξη των συναλλαγών σήμερα το πρωί, σύμφωνα με δεδομένα του πρακτορείου Bloomberg.
Η διαφορά από την απόδοση του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, που χρησιμοποιείται ως μέτρο για όλα τα ευρωπαϊκά ομόλογα, ξεπέρασε τις 2,7 μονάδες.
Στo χρηματιστήριο του Μιλάνου ο γενικός δείκτης FTSE MIB υποχωρεί κατά 4.23%, παρασύροντας κι άλλες ευρωπαϊκές αγορές.
Οι μετοχές των τριών μεγαλύτερων τραπεζών βρίσκονται βαθιά στο «κόκκινο», με την UniCredit, την Banco BPM και την Intesa Sanpaolo να χάνουν περισσότερο από 8% της αξίας τους.
Στο μάτι των Βρυξελλών;
Η απόφαση της Ρώμης για το έλλειμμα του 2019 πιθανότητα φέρνει την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης σε τροχιά σύγκρουσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς ο στόχος για 2,4% βρίσκεται πολύ κοντά στο όριο του 3%.
Η Κομισιόν έχει επανειλημμένα καλέσει τα Πέντε Αστέρα και την Λέγκα να ακολουθήσουν τα σχέδια δημοσιονομικής πειθαρχίας των προκατόχων τους, με δεδομένο πως το δημόσιο χρέος υπερβαίνει τα 2 τρισεκατομμύρια ευρω.
Ωστόσο, τα δύο λαϊκίστικα κόμματα φαντάζουν αποφασισμένα να τηρήσουν προεκλογικές υποσχέσεις που έδωσαν για ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, ασφαλιστική μεταρρύθμισης και φοροαπαλλαγές.
Πηγή άρθρου – skai.gr Οικονομία

Loading...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here