Νέο μήνυμα ΔΝΤ προς τους Ευρωπαίους για το χρέος

0

Νέο μήνυμα ΔΝΤ προς τους Ευρωπαίους για το χρέος

Σε άρθρο που συνυπογράφουν τρία υψηλόβαθμα στελέχη του Ταμείου, επισημαίνεται πως η δέσμευση για την ελάφρυνση του χρέους να γίνεται στην αρχή ενός προγράμματος και να είναι αρκούντως αξιόπιστη.

339825.1

Μήνυμα με αποδέκτες τους Ευρωπαίους στέλνει το ΔΝΤ με νέο άρθρο που συνυπογράφουν ο επικεφαλής οικονομολόγος Μόρις Ομπσφελντ, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος Πολ Τόμσεν και ο επικεφαλής του νομικού τμήματος του Ταμείου, Σον Χέιγκαν.
Υπό τον τίτλο «Αντιμετωπίζοντας τα κρατικά χρέη» τα τρία ισχυρά στελέχη του Ταμείου, αναφέρουν πως η δέσμευση για την ελάφρυνση του χρέους να γίνεται στην αρχή ενός προγράμματος και να είναι αρκούντως αξιόπιστη.
Προσθέτουν ότι μία ασαφής δέσμευση αυξάνει την αβεβαιότητα στις αγορές, υπονομεύοντας τις πιθανότητες επιτυχίας του προγράμματος.
Το άρθρο καταλήγει με την επισήμανση πως αν υποκρίνεται κανείς ότι τα απλήρωτα χρέη μπορούν να αποπληρωθούν έτσι απλά, εξουδετερώνει την αποτελεσματικότητα της προσπάθειας.
Αυτό εν τέλει οδηγεί όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να χάσουν περισσότερα απ’ όσα θα έχαναν εάν αντιμετώπιζαν έγκαιρα το πρόβλημα.
Το γεγονός ότι το Ταμείο δεν επέμεινε εξ αρχής σε βαθιά ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ήταν ένα από τα κύρια σημεία κριτικής στην εσωτερική αξιολόγηση του ΔΝΤ για τις επιδόσεις του στην Ελλάδα, η οποία δημοσιεύτηκε το καλοκαίρι.

Σχετικά Άρθρα

  • Υπέρ της γραμμής του ΔΝΤ για την Ελλάδα ο Στίβεν Μανούτσιν
  • ΔΝΤ προς Ευρωπαίους: Θέλουμε δεσμεύσεις και για το χρέος πριν πούμε «ναι»
  • Ντομπρόφσκις: Υπάρχουν οι προϋποθέσεις για συμφωνία τον επόμενο μήνα
  • Λαγκάρντ: Η Ελλάδα δεν χρειάζεται «κούρεμα»

Άρθρα που παραπέμπουν εδώ

  • Handelsblatt: Έτοιμη για ελάφρυνση χρέους η Μέρκελ, υπό όρους

Loading...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here