Νέα βουτιά στο ΧΑ, συνεχίζονται οι μεγάλες πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές

0

Νέα βουτιά στο ΧΑ, συνεχίζονται οι μεγάλες πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές

Αρνητικά κινείται και το ελληνικό 10ετές ομόλογο.

385599.1

AP Photo/Petros Giannakouris
Στο «κόκκινο» για μια ακόμα συνεδρίαση βρίσκεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις τραπεζικές μετοχές να υφίστανται εκ νέου μεγάλες πιέσεις εν μέσω φόβων στις αγορές για σύγκρουση της Ιταλίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το έλλειμμα της Ρώμης.
Στις 14:20 το μεσημέρι ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 2,13%, ενώ η πτώση τον επιμέρους δείκτη των τραπεζών υπερβαίνει το 5%.
Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφει η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία χάνει το 10,3% της κεφαλαιοποίησής της, ενώ ακολουθεί η Eurobank με πτώση γύρω στο 8,6%. Πτωτικά κινούνται και οι άλλες δύο συστημικές τράπεζες, Εθνική και Alpha Bank.
Αρνητικά κινείται και το 10ετές ελληνικό ομόλογο, με την απόδοσή του να κατρακυλά στο 4,64%.
Η Πειραιώς βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος από την προηγούμενη εβδομάδα, μετά από δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg που θέλει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να έχει ζητήσει ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης του ελληνικού ιδρύματος κατά 500 εκατομμύρια ευρώ έως το τέλος του έτους.
Τέτοια άντληση κεφαλαίων από τις αγορές φαντάζει δύσκολο εγχείρημα με δεδομένες τις επιφυλάξεις που προκαλεί η Ιταλία στους επενδυτές, αλλά και λόγω της χαμηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης που έχει ακόμα ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος.
Κύρια πηγή ανησυχιών είναι τα «κόκκινα» δάνεια που βαραίνουν όλα τα τραπεζικά χαρτοφυλάκια.
Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος στο τέλος Ιουνίου τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα των τραπεζών αναλογούσαν σε 88,6 δισεκατομμύρια ευρώ, ήτοι στο 47,6% των συνολικών ανοιγμάτων.
Ως μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα λογίζονται δάνεια που είναι σε καθυστέρηση επί τουλάχιστον 90 ημέρες και πιστώσεις με αβέβαιη είσπραξη.
Πηγή άρθρου – skai.gr Οικονομία

Loading...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here