Λουίτζι Ντι Μάιο: Διάλογος με την Ευρώπη, αλλά δεν υπάρχει σχέδιο Β

0

Λουίτζι Ντι Μάιο: Διάλογος με την Ευρώπη, αλλά δεν υπάρχει σχέδιο Β

«Περιμέναμε ότι ο προϋπολογισμός αυτός δεν θα άρεσε στις Βρυξέλλες. Τώρα αρχίζει η φάση του διαλόγου, αλλά δεν πρόκειται να γυρίσουμε πίσω», τόνισε ο επικεφαλής των Πέντε Αστέρων.

385482.1

AP Photo/Virginia Mayo
«Οι προβλέψεις δεν γίνονται υποθετικά. Είμαστε βέβαιοι ότι με την ανάπτυξή μας θα καταφέρουμε να αποπληρώσουμε το χρέος και να μειώσουμε το έλλειμμα», τόνισε από το Μιλάνο ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων και υπουργός Εργασίας Λουίτζι Ντι Μάιο, με αφορμή τη χθεσινοβραδινή προειδοποιητική επιστολή της Κομισιόν προς τον ιταλό υπουργό Οικονομικών Τζοβάνι Τρία.

Ο Ντι Μάιο πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση τις ερχόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσει διάλογο με την Ευρώπη, αλλά δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο Β».
«Περιμέναμε ότι ο προϋπολογισμός αυτός δεν θα άρεσε στις Βρυξέλλες. Τώρα αρχίζει η φάση του διαλόγου, αλλά δεν πρόκειται να γυρίσουμε πίσω», υπογράμμισε ο επικεφαλής των Πέντε Αστέρων.
«Εκτιμώ το ότι η επιστολή αυτή έφτασε τώρα που οι αγορές είναι κλειστές. Έχουμε όλο το σαββατοκύριακο για να συζητήσουμε την επιστολή αυτή και μέσω του Τύπου, αλλά πρέπει να είναι σαφές ότι η κυβέρνηση δεν οπισθοχωρεί», ολοκλήρωσε ο Ντι Μάιο.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει αλλαγές στον ιταλικό προϋπολογισμό, αν είναι απαραίτητο.
Επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα παρέμβει στον σχεδιασμό του ιταλικού προϋπολογισμού, σημειώνοντας παράλληλα ότι τον αποτιμά χωρίς προκαταλήψεις και προτείνει αλλαγές, αν είναι απαραίτητο.
Την ίδια ώρα, πηγές της ιταλικής κυβέρνησης τόνιζαν πως «δεν υπήρξε καμία απόρριψη του σχεδίου προϋπολογισμού, διότι ακόμη δεν άρχισε ο επίσημος διάλογος».
Όπως πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές, η ιταλική κυβέρνηση στοχεύει σε εποικοδομητικό διάλογο.
Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών Τζοβάνι Τρία συμπλήρωσε ότι θεωρεί πως θα ξεκινήσει ουσιαστικός διάλογος και σε ό,τι αφορά το θέμα του δημοσίου ελλείμματος.
Στην επιστολή τους προς την Ρώμη ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων εξέφραζαν φόβους για την αύξηση του δημοσίου ελλείμματος της χώρας.
Επεσήμαναν ότι «οι αναθεωρημένοι δημοσιονομικοί στόχοι της Ιταλίας δείχνουν εκ πρώτης όψεως μια σημαντική παρέκκλιση από το δημοσιονομικό μονοπάτι που συστήνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».
Σημειώνεται πως ο ιταλός πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντε έχει διαμηνύσει πως η κυβέρνησή του θα αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες το 2019, οδηγώντας το έλλειμμα στο 2,4% του ΑΕΠ.
Πηγή άρθρου – skai.gr Οικονομία

Loading...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here