Καταπέλτης για την Τράπεζα Αττικής η μηνυτήρια αναφορά της ΤτΕ

0

Καταπέλτης για την Τράπεζα Αττικής η μηνυτήρια αναφορά της ΤτΕ

Σύμφωνα με τη μηνυτήρια αναφορά, η Τράπεζα Αττικής συστηματικά χορηγούσε δάνεια κάτω του κόστους, με ανύπαρκτες εξασφαλίσεις.

339936.1

Konstantinos Tsakalidis / SOOC
Καταπέλτης για τα πεπραγμένα της προηγούμενης διοίκησης της Τράπεζας Αττικής είναι η μηνυτήρια αναφορά της Τράπεζας της Ελλάδος που κατατέθηκε στις 25 Ιανουαρίου στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου, και ζητά να διερευνηθούν τυχόν αξιόποινες πράξεις.
Σύμφωνα με τη μηνυτήρια αναφορά, η Τράπεζα Αττικής συστηματικά χορηγούσε δάνεια κάτω του κόστους, με ανύπαρκτες εξασφαλίσεις, με αποτέλεσμα να υφίσταται ζημιά η Τράπεζα.
Στα ευρήματα του κοινού ελέγχου της Τραπέζης Ελλάδος και του εποπτικού μηχανισμού της ΕΚΤ, που δημοσιεύει το «Βήμα της Κυριακής», συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων διευκολύνσεις που παρέχονταν σε επιχειρήσεις όπως η μετατροπή βραχυπρόθεσμων δανείων σε μακροπρόθεσμα, δίχως την κατάλληλη αιτιολόγηση.
Ενδεικτική είναι η περίπτωση της κατασκευαστικής εταιρείας Τοξότης Α.Ε., συμφερόντων του Χρήστου Καλογρίτσα, η οποία πήρε 39 δάνεια από την Τράπεζα Αττικής από τις αρχές του 2015, με επιτόκια που σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν κάτω από το κόστος της τράπεζας.
Το πιστωτικό όριο της εταιρείας Τοξότης Α.Ε., αυξήθηκε από 10 εκατομμύρια ευρώ σε 100 εκατομμύρια σε μόλις 16 ημέρες, από τις 28 Απριλίου 2015 έως τις 14 Μαΐου 2015.
Στη μηνυτήρια αναφορά επίσης γίνεται λόγος για τη χορήγηση δανείων σε εταιρείες προκειμένου να συμμετάσχουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που πραγματοποίησε η τράπεζα το 2015, ώστε να παραμείνει ο έλεγχος της τράπεζας στο ταμείο των μηχανικών.
Σε ανακοίνωση του, Το Ποτάμι αναφέρει ότι το πάρτι στην Τράπεζα Αττικής, «με ευνοημένους επιχειρηματίες κολλητούς της κυβέρνησης, αποδεικνύει με τον πιο κραυγαλέο τρόπο το νέο σύστημα διαπλοκής των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ».
Για το θέμα μίλησε στο ΣΚΑΪ ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος ανάφερε πως δεν έχει πρόβλημα να γίνει έλεγχος από «70 εισαγγελείς».
Ισχυρίστηκε πως παλαιότερα – ως πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος – είχε επισημάνει προσωπικά τα προβλήματα στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Το ασφαλιστικό Ταμείο των μηχανικών και εργοληπτών δημοσίων έργων (ΤΣΜΕΔΕ) είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος στην Τράπεζα Αττικής. Το ΤΕΕ έχει στενή σχέση με το ΤΣΜΕΔΕ.
Ο κ. Σπίρτζης πέρασε μάλιστα και ελαφρώς στην αντεπίθεση, λέγοντας πως η ΤτΕ θα έπρεπε προ πολλού να έχει εφαρμόσει «πιο σφιχτό» σύστημα ελέγχων στην Τράπεζας Αττικής και άλλα ιδρύματα.

Σχετικά Άρθρα

  • «Φως» στο πάρτι με τα χαριστικά δάνεια της τράπεζας Αττικής
  • Το πόρισμα – φωτιά για την Αττικής που κατατέθηκε στη Βουλή
  • Σε πτωτική πορεία η μετοχή της Τράπεζας Αττικής
  • Παραιτήθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Αττικής

Άρθρα που παραπέμπουν εδώ

  • ΝΔ: Κανείς δεν ξεχνά τα βοσκοτόπια του Καλογρίτσα
  • Το Ποτάμι: Ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε παράλληλο τραπεζικό σύστημα μέσω Attica Bank

Πηγή άρθρου – skai.gr Οικονομία

Loading...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here