Καμπανάκι για ανάπτυξη και το πλεόνασμα και του 2019 από την Citigroup

0

Καμπανάκι για ανάπτυξη και το πλεόνασμα και του 2019 από την Citigroup

Χαμηλές πτήσεις 1,5 και 1,4% την περίοδο 2019 έως 2022 προβλέπει η αμερικανική τράπεζα για την χώρα μας σε έκθεσή της για την παγκόσμια οικονομία, ενώ προειδοποιεί για αστοχία στο πρωτογενές πλεόνασμα του επόμενου έτους.

383884.1

AP Photo/Mark Lennihan
Υποτονικούς ρυθμούς ανάπτυξης κάτω από το 2% θα καταγράψει την επόμενη τετραετία η Ελλάδα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Citigroup, παρά τις προσδοκίες της Αθήνας για σαφώς ταχύτερη ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας στην μετα-Μνημονιακή εποχή.
Οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας προβλέπουν πως το ελληνικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1,9% φέτος ενώ οι ρυθμοί ανάπτυξης θα υποχωρήσουν στο 1,5% τα δύο επόμενα χρόνια και θα ατονήσουν περαιτέρω στο 1,4% την περίοδο 2021-22.
Στην πράξη αυτό σημαίνει πως η χώρα μας θα πρέπει να πασχίζει κάθε χρόνο να πετύχει του στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, που προβλέπεται έως το 2022.
Στο πλαίσιο αυτό η Citigroup προβλέπει ότι η Αθήνα δεν θα πετύχει τον δημοσιονομικό στόχο το 2019 – χρονιά που κανονικά θα πρέπει να εφαρμοστεί η περικοπή συντάξεων – εκτιμώντας πως πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στο 3,3%.
Η αδυναμία του κράτους να βρει ισορροπία ανάμεσα στους δημοσιονομικούς στόχους και στην ανάγκη να υποστηρίξει την ανάκαμψη αντανακλώνται στους υπολογισμούς της Citi για την κρατική κατανάλωση – δηλαδή στις δαπάνες του Δημοσίου για παροχή υπηρεσιών – η οποία αναμένεται να μειωθεί κατά 2% φέτος και κατά 0,2% την επόμενη χρονιά.
Αυτό σημαίνει πως η οικονομική δραστηριότητα θα πρέπει να συνεχίσει να στηρίζεται πρωτίστως από την κατανάλωση των νοικοκυριών, που η Citi εκτιμά ότι θα τονωθεί μέτρια, κατά 1,4% το 2019.
Πηγή άρθρου – skai.gr Οικονομία

Loading...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here