Η Fitch προειδοποιεί για τους κινδύνους καθυστέρησης στην αξιολόγηση

0

Η Fitch προειδοποιεί για τους κινδύνους καθυστέρησης στην αξιολόγηση

Η Fitch επισημαίνει πως το βασικό σενάριό της προβλέπει συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών πριν τον Ιούλιο και προβλέπει πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσει να αποφύγει πρόωρες εκλογές, παρά την πίεση που θα προκαλέσουν τα νέα δημοσιονομικά μέτρα.

339918.1

EPA/JUSTIN LANE
Προειδοποίηση ότι τυχόν καθυστέρηση στην αξιολόγηση «αυξάνει τον κίνδυνο» να πληγεί η οικονομική ανάκαμψη έστειλε ο οίκος αξιολόγησης Fitch, ο οποίος διατήρησε το κρατικό αξιόχρεο της Ελλάδας αμετάβλητο στη βαθμίδα CCC.
Όπως τονίζει σε έκθεσή του ο οίκος, ο κίνδυνος μπορεί να εκδηλωθεί είτε μέσω πλήγματος στην εμπιστοσύνη είτε με αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς την ιδιωτική οικονομία, ώστε να διατηρηθούν χρήματα στα δημόσια ταμεία.
Η Fitch επισημαίνει πως το βασικό σενάριό της προβλέπει συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών πριν τον Ιούλιο – όταν η Αθήνα θα πρέπει να αποπληρώσει ομόλογα αξίας 7 δισεκατομμυρίων ευρώ – όμως τονίζει πως αυτό θα απαιτήσει «επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα» που θα αυξήσουν την πολιτική πίεση στην κυβέρνηση.
Μολονότι αυτό σημαίνει πως η πιθανότητα για πρόωρες εκλογές αυξάνεται, ο οίκος διευκρινίζει πως η προσφυγή στις κάλπες δεν είναι η βασική του πρόβλεψη.
«Κατά την άποψή μας, ο πρωθυπουργός Τσίπρας θα προσπαθήσει αν αποφύγει τις εκλογές: με βάση τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ υστερεί πάνω από δέκα ποσοστιαίες μονάδες της Νέας Δημοκρατίας», αναφέρει.
Η Fitch επαναλαμβάνει την εκτίμησή της πως οι κυριότερες διαφωνίες στη διαπραγμάτευση παρατηρούνται μεταξύ των δανειστών, εκτιμώντας εκ νέου πως εάν χρειαστεί οι Ευρωπαίοι θα εκταμιεύσουν την επόμενη δόση στήριξης ακόμα και χωρίς την «εμπλοκή» του ΔΝΤ.
Ο οίκος αξιολόγησης τέλος αναθεώρησε προς το καλύτερο τις εκτιμήσεις του για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, στο 2,5% του ΑΕΠ για το 2017 και στο 3% για το 2018, από 1,8% και 2,2% αντίστοιχα.

Σχετικά Άρθρα

  • Με υποβάθμιση προειδοποιεί η Fitch αν δεν κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση
  • Νέο καμπανάκι Στουρνάρα για τις καθυστερήσεις στην αξιολόγηση
  • ΤτΕ: Όρος επιβίωσης για την Ελλάδα η παραμονή στο ευρώ
  • Τσακαλώτος: Καλύτερη από ό,τι περίμενα η συμφωνία του Eurogroup

Άρθρα που παραπέμπουν εδώ

  • Το σενάριο τέταρτου Μνημονίου στο επίκεντρο του γερμανικού Τύπου
  • Μείωση αφορολόγητου με πρόνοια για παιδιά προαναγγέλλει η Παπανάτσιου

Πηγή άρθρου – skai.gr Οικονομία

Loading...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here