Η Κίνα δείχνει τη δύναμής της βυθίζοντας συμφωνία $44 δισεκατομμυρίων

0

Η Κίνα δείχνει τη δύναμής της βυθίζοντας συμφωνία $44 δισεκατομμυρίων

Η απόφαση του Πεκίνου να μην εγκρίνει την συμφωνία στον χώρο των τσιπ κατά πάσα πιθανότητα θα επιδεινώσει το κλίμα μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ εν μέσω της σινο-αμερικανικής εμπορικής διαμάχης.

379517.1

AP Photo/Richard Drew
Η Qualcomm υπαναχώρησε από τη συμφωνία ύψους 44 δισεκ. δολαρίων για την αγορά της NXP Semiconductors αφού δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την έγκριση των αρμόδιων ρυθμιστικών Αρχών της Κίνας, αποτελώντας έτσι θύμα της σινο-αμερικανικής εμπορικής διαμάχης.
Η Qualcomm και η NXP επιβεβαίωσαν σε ξεχωριστές τους ανακοινώσεις σήμερα ότι η συμφωνία, που θα ήταν η μεγαλύτερη παγκοσμίως εξαγορά στον κλάδο ημιαγωγών, τερματίστηκε.
Η κατάρρευση της συμφωνίας πιθανόν θα επιδεινώσει το κλίμα μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου, να πλήξει την εικόνα της Κίνας για το ρυθμιστικό της ρόλο σε αντιμονοπωλιακές πρακτικές και να αποθαρρύνει συμφωνίες που χρειάζονται την έγκριση της Κίνας για να προχωρήσουν, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.
Η Qualcomm ανακοίνωσε χθες ότι θα απέσυρε την προσφορά της για την ολλανδική NXP, εκτός και εάν ελάμβανε την έγκριση της Κίνας ακόμα και την τελευταία στιγμή. Μετά τη λήξη της σχετικής προθεσμίας δεν υπήρξε καμία ανακοίνωση από την αρμόδια κινεζική αρχή για τη ρύθμιση της αγοράς, την SAMR.
Η συμφωνία ανακοινώθηκε τον Οκτώβριο του 2016, μερικές ημέρες πριν την εκλογή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και ανέμενε την έγκριση της Κίνας καθώς κλιμακώθηκε η εμπορική διαμάχη μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας και οι δύο χώρες συγκρούονταν σε θέματα όπως η ιδιοκτησία της τεχνολογίας και οι πατέντες.
Η Qualcomm χρειαζόταν την έγκριση της Κίνας, διότι η χώρα αντιστοιχούσε σχεδόν στα δύο τρίτα των εσόδων της πέρυσι.
Το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου αρνήθηκε να σχολιάσει σήμερα εάν η συμφωνία εγκρίθηκε.
«Εξ όσων γνωρίζω, πρόκειται για ένα αντιμονοπωλιακό ζήτημα και δεν σχετίζεται με τις εμπορικές εντάσεις Κίνας – ΗΠΑ», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Γκάο Φενγκ σε συνέντευξη Τύπου. Πρόσθεσε ότι η Κίνα δεν φοβάται έναν εμπορικό πόλεμο, παρόλο που δεν τον επιθυμεί.
Πηγή άρθρου – skai.gr Οικονομία

Loading...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here