Η Ιταλία δεν επιτρέπει σε πλοίο με πρόσφυγες να δέσει στα λιμάνια της

0

Η Ιταλία δεν επιτρέπει σε πλοίο με πρόσφυγες να δέσει στα λιμάνια της

Η απόφαση ελήφθη από τον νέο υπουργό Εσωτερικών και επικεφαλής της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι. Ο Σαλβίνι πέταξε το μπαλάκι στην Μάλτα, την οποία έχει επανειλημμένα κατηγορήσει ότι δεν επωμίζεται το βάρος που της αναλογεί παρά το ότι είναι συχνά το πλησιέστερο λιμάνι.

375705.1

Τα ιταλικά λιμάνια δεν πρόκειται να επιτρέψουν την είσοδο στο πλοίο Aquarius το οποίο μεταφέρει 629 μετανάστες και πρόσφυγες, αποφάσισε η νέα ιταλική κυβέρνηση στην Ρώμη.
Ο υπουργός εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, με επιστολή του, ζήτησε από τις Αρχές της Μάλτας να επιτρέψουν στο πλοίο να αγκυροβολήσει στη Βαλέτα, τα λιμάνια της οποίας, σύμφωνα με την ιταλική κυβέρνηση, είναι επί του παρόντος τα πλησιέστερα και ασφαλέστερα.
Είναι η πρώτη φορά που η Ιταλία λαμβάνει την απόφαση να κλείσει τα λιμάνια της. Μια απόφαση που η νέα κυβέρνηση Κόντε δικαιολογεί, ουσιαστικά, με το ότι η Μάλτα αρνείται, σχεδόν συστηματικά, να δεχθεί πλοία στα οποία επιβαίνουν μετανάστες και πρόσφυγες.
Η κυβέρνηση της Μάλτας ωστόσο διαμήνυσε πως δεν έχει καμία εμπλοκή στην διάσωση των προσφύγων και μεταναστών.
«Η διάσωση έγινε στην περιοχή [όπου είναι αρμόδια] για διασώσεις η Λιβύη και συντονίστηκε από το κέντρο ελέγχου στην Ρώμη. Η Μάλτα δεν είναι η συντονίστρια Αρχή και δεν έχει εξουσία επί της υπόθεσης», είπε κυβερνητικός εκπρόσωπος στην εφημερίδα Malta Today.
Στο Aquarius, που ανήκει στην μη κυβερνητική οργάνωση SOS Mediterranèe, επιβαίνουν, μεταξύ άλλων, 123 ασυνόδευτα ανήλικα, 11 ακόμα παιδιά και επτά γυναίκες που κυοφορούν, σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα. Οι πρόσφυγες και μετανάστες διασώθηκαν σε σειρά επιχειρήσεων το βράδυ του Σαββάτου ανοιχτά της Λιβύης.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, που συνεργάζονται με το Aquiarius, εξέφρασαν την έντονη ανησυχία ότι «η πολιτική και πάλι μπαίνει πάνω από τις ζωές ανθρώπων.
Την Παρασκευή ο κ. Σαλβίνι είχε δηλώσει πως η Μάλτα πρέπει να επωμισθεί μεγαλύτερο βάρος ενώ προσέθεσε πως το NATO πρέπει να βοηθήσει την Ιταλία να αντιμετωπίσει την «επίθεση» που δέχεται από τον νότο, υπονοώντας τις ροές προσφύγων και μεταναστών.

Πηγή άρθρου – skai.gr

Loading...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here