Επιλεκτική στοχοποίηση Λαφαζάνη βλέπουν 43 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

0

Επιλεκτική στοχοποίηση Λαφαζάνη βλέπουν 43 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Μήνυμα στη Γεροβασίλη να αναλάβει δράση. Κάνουν λόγο για επιλεκτική στοχοποίηση «πολιτικών πράξεων διαμαρτυρίας» από το Τμήμα Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος. «Καρφιά» για ολιγωρία σε δράσεις οργανωμένων ομάδων με νεοναζιστικά χαρακτηριστικά.

384435.1

ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας
Την ΕΛ.ΑΣ και την εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών βάζει στο «κάδρο» σχεδόν το 1/3 της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, παίρνοντας θέση στο πλευρό του πρώην «συντρόφου» τους Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος κλήθηκε στη ΓΑΔΑ να απολογηθεί ως ύποπτος τέλεσης αδικημάτων που συνδέονται με τη συμμετοχή του στις κινητοποιήσεις κατά των πλειστηριασμών. Ενώ, στέλνουν σαφές μήνυμα για ανάληψη δράσεων στη νέα υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη,
Σαραντατρείς κυβερνητικοί βουλευτές με επικεφαλής την Αννέτα Καββαδία και ερώτηση που κατέθεσαν προς την κ. Γεροβασίλη, κατηγορούν το Τμήμα Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος για επιλεκτική στοχοποίηση «δημόσιων πολιτικών πράξεων διαμαρτυρίας» όπως αυτή του κ. Λαφαζάνη και ολιγωρία στην εγκληματική δράση οργανωμένων ομάδων με σαφή φασιστικά και νεοναζιστικά χαρακτηριστικά που απειλούν όπως υπογραμμίζουν πραγματικά το δημοκρατικό πολίτευμα και τελικώς έτσι «υπονομεύουν τις πολιτικές αρχές της κυβέρνησης».
Οι ερωτώντες βουλευτές σημειώνουν ότι η στάση του εν λόγω τμήματος της ΕΛ.ΑΣ και των δικαστικών αρχών που ζήτησαν την προκαταρκτική εξέταση, προκαλεί εύλογα ερωτηματικά και καλούν την Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, να δώσει συγκεκριμένες οδηγίες στην ηγεσία των δικαστικών και αστυνομικών αρχών, ώστε «όντως το Τμήμα Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος να ασχολείται με ενέργειες οργανωμένων ομάδων – π.χ. με σαφή φασιστικά και νεοναζιστικά χαρακτηριστικά – οι οποίες αποδεδειγμένα επιδιώκουν την υπονόμευση και την ανατροπή του δημοκρατικού πολιτεύματος, και όχι με δημόσιες πολιτικές πράξεις διαμαρτυρίας όπως συνέβη με την κλήση σε απολογία του Παναγιώτη Λαφαζάνη».
Την καλούν, δε, παράλληλα να απαντήσει σε ποιες άλλες περιπτώσεις/ ενέργειες
ζητήθηκε η συνδρομή του Τμήματος Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος εκ μέρους των εισαγγελικών αρχών τα τελευταία χρόνια.
«Διακηρυγμένη θέση της Κυβέρνησης είναι η προστασία και η διεύρυνση των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων- δικαιώματα για τα οποία η Αριστερά έχει δώσει μεγαλειώδεις αγώνες και η υπεράσπισή τους αποτελεί ταυτοτικό της στοιχείο», σημειώνουν μεταξύ άλλων οι κυβερνητικοί βουλευτές και προσθέτουν ότι «δεν είναι δυνατόν να στοχοποιούνται επιλεκτικά, εκ μέρους των διωκτικών και δικαστικών αρχών, ήσσονος σημασίας ενέργειες ενώ άλλες, πολύ σοβαρότερες αντιμετωπίζονται σαφώς ηπιότερα – καθώς αυτό, εφόσον συμβαίνει, αποτελεί επιλεκτική στάση υπηρεσιακών παραγόντων που αντίκειται και υπονομεύει τις πολιτικές αρχές της κυβέρνησης».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ Υπουργούς:
-Προστασίας του Πολίτη
– Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Θέμα: «Τμήμα Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος »
Όπως έγινε γνωστό, στις 21/9, ο επικεφαλής της ΛΑ.Ε., Παναγιώτης Λαφαζάνης, εκλήθη σε απολογία από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας και ειδικότερα από το «Τμήμα Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος» στο πλαίσιο διενεργούμενης προκαταρκτικής εξέτασης, κατόπιν παραγγελίας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών.
Η εν λόγω είδηση προκαλεί απορίες και εγείρει εύλογα ερωτηματικά καθώς το Τμήμα Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος, το οποίο ιδρύθηκε το 2000 (Ν.2800/2000), είναι «αρμόδιο για την πρόληψη και καταστολή σοβαρών ενεργειών ή απειλών που στρέφονται κατά της ασφάλειας του κράτους και του δημοκρατικού πολιτεύματος. Στο πλαίσιο αυτό, προβαίνει κυρίως στην αναζήτηση, συλλογή, επεξεργασία και αξιοποίηση πληροφοριών και στοιχείων για τη δράση ατόμων ή οργανωμένων ομάδων που ενεργούν πράξεις που στρέφονται κατά της ασφάλειας του κράτους και του δημοκρατικού πολιτεύματος ή πράξεις βίας κατά προσώπων ή πραγμάτων, καθώς και στην παρακολούθηση των δραστηριοτήτων αυτών, συνεργαζόμενο άμεσα προς τούτο με τη Διεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας/Α.Ε.Α., τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β.) και τη Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών» (ΠΔ 7/2017), δηλαδή πρόκειται για τμήμα της Ελληνικής Αστυνομίας το οποίο ασχολείται με σοβαρές απειλές κατά του δημοκρατικού πολιτεύματος .
Ακόμα μεγαλύτερο προβληματισμό προκαλεί το γεγονός πως, από όσο έχει γίνει γνωστό, καμία δράση του συγκεκριμένου Τμήματος Προστασίας του Κράτους (όπως για παράδειγμα ανάλογη κλήση σε απολογία), δεν έχει πραγματοποιηθεί, όλα αυτά τα χρόνια, απέναντι σε νεοναζιστικές ομάδες που έχουν προβεί σε σειρά πολύ σοβαρών εγκληματικών πράξεων, για τις οποίες – ενυπόγραφα μάλιστα – έχουν αναλάβει την ευθύνη. Προκύπτει δηλαδή, εξ όσων έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας, ολιγωρία του Τμήματος Προστασίας του Κράτους απέναντι σε δραστηριότητες που, πράγματι, αφορούν τη δημόσια πολιτική συμπεριφορά ή που προσχηματικά επικαλούνται αυτήν, ενώ στην πραγματικότητα, συνιστούν συγκαλυμμένη εγκληματική δράση συμμορίας.
Επειδή διακηρυγμένη θέση της Κυβέρνησης είναι η προστασία και η διεύρυνση των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων- δικαιώματα για τα οποία η Αριστερά έχει δώσει μεγαλειώδεις αγώνες και η υπεράσπισή τους αποτελεί ταυτοτικό της στοιχείο.
Επειδή δεν είναι δυνατόν να στοχοποιούνται επιλεκτικά, εκ μέρους των διωκτικών και δικαστικών αρχών, ήσσονος σημασίας ενέργειες ενώ άλλες, πολύ σοβαρότερες αντιμετωπίζονται σαφώς ηπιότερα – καθώς αυτό, εφόσον συμβαίνει, αποτελεί επιλεκτική στάση υπηρεσιακών παραγόντων που αντίκειται και υπονομεύει τις πολιτικές αρχές της κυβέρνησης.
Επειδή τυχόν παράνομες πράξεις, κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε πολιτικής διαμαρτυρίας, μπορούν κάλλιστα να αντιμετωπισθούν στο σύνηθες πλαίσιο της δράσης της ελληνικής αστυνομίας και της ελληνικής δικαιοσύνης, χωρίς αδικαιολόγητες υπερβολές.
Ερωτώνται οι κ.κ Υπουργοί:
1. Θα υπάρξουν συγκεκριμένες οδηγίες εκ μέρους της ηγεσίας των δικαστικών και αστυνομικών αρχών, ώστε όντως το Τμήμα Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος να ασχολείται με ενέργειες οργανωμένων ομάδων – π.χ. με σαφή φασιστικά και νεοναζιστικά χαρακτηριστικά – οι οποίες αποδεδειγμένα επιδιώκουν την υπονόμευση και την ανατροπή του δημοκρατικού πολιτεύματος, και όχι με δημόσιες πολιτικές πράξεις διαμαρτυρίας όπως συνέβη με την κλήση σε απολογία του Παναγιώτη Λαφαζάνη;
2. Σε ποιες άλλες ενέργειες (π.χ. κλήσεις σε απολογία) ζητήθηκε η συνδρομή του Τμήματος Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος εκ μέρους των εισαγγελικών αρχών τα τελευταία χρόνια;

Πηγή άρθρου – skai.gr

Loading...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here