ΔΝΤ: Τα Μνημόνια χτύπησαν την ελληνική οικογένεια

0

ΔΝΤ: Τα Μνημόνια χτύπησαν την ελληνική οικογένεια

Η κρίση προκάλεσε πτώση της γεννητικότητας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αποδυνάμωση της αγοράς εργασίας στο μέλλον με συνέπεια την αποδυνάμωση της ευρύτερης οικονομάς.

385186.1

GRC/ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ/STR
Πτώση γεννητικότητας που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την οικονομία στο μέλλον προκάλεσε στην ελληνική κοινωνία η πρώτη οκταετία της κρίσης, όπως αναφέρει σε μια από τις εξαμηνιαίες εκθέσεις του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Το ΔΝΤ εκτιμά πως η παρατεταμένη και βαθιά ύφεση ανάμεσα στο 2008 και το 2016 προκάλεσε μείωση του ρυθμού γεννητικότητας στην χώρα μας από το 1,5 σχεδόν στο 1,3.
Τονίζει ότι οι σταθερά χαμηλοί ρυθμοί δημογραφικής ανανέωσης που παρατηρήθηκαν κατά την διάρκεια της κρίσης μπορεί να λειτουργήσουν ως βαρίδι στην μελλοντική στελέχωση της αγοράς εργασίας, συνεπώς «αποδυναμώνοντας την δυνητική ανάπτυξη μακροπρόθεσμα».
Ανάλογες ή και μεγαλύτερες πτώσεις στον ρυθμό αναπαραγωγής παρατηρήθηκαν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως στον νότο, με κυριότερα παραδείγματα την Ισπανία και την Ιταλία, όπου ο ρυθμός γεννητικότητας βρίσκεται κάτω από το 1,4.
Αντίστοιχο πρόβλημα παρατηρήθηκε πάντως και στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ο ρυθμός γεννητικότητας έπεσε από το 2,12 το 2007 σε 1,8 το 2016.

Πηγή άρθρου – skai.gr Οικονομία

Loading...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here