ΔΝΤ: Σε φάση ανάκαμψης η Ελλάδα αλλά θα ξεφουσκώσει σε βάθος 5ετίας

0

ΔΝΤ: Σε φάση ανάκαμψης η Ελλάδα αλλά θα ξεφουσκώσει σε βάθος 5ετίας

Το Ταμείο αναθεώρησε προς το καλύτερο τις προβλέψεις του για την ελληνική ανάπτυξη το 2019, όμως προειδοποιεί πως σε βάθος χρόνου η δυναμική θα αποδυναμωθεί, ενώ οι δημοσιονομικοί στόχοι θα παραμείνουν υψηλοί.

385695.1

AP Photo/Virginia Mayo
Προς το καλύτερο αναθεώρησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2019, προειδοποιώντας όμως πως σε βάθος πενταετίας η αναπτυξιακή δυναμική θα αποδυναμωθεί περισσότερο από ό,τι είχε αρχικά υπολογιστεί.
Στην εξαμηνιαία έκθεσή του για την παγκόσμια οικονομία το Ταμείο εκτιμά πως το ΑΕΠ της Ελλάδας θα αυξηθεί κατά 2,4% το επόμενο έτος, βελτιώνοντας την πρόβλεψή του κατά 0,6 μονάδες του σε σχέση με τον περασμένο Απρίλιο.
Για το τρέχον έτος η πρόβλεψη για αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας κατά 2% έμεινε αμετάβλητη, που σημαίνει ότι η Ελλάδα διανύει διετία ικανοποιητικής ανάκαμψης από την κρίση, με τους ρυθμούς ανάπτυξης να ισοδυναμούν ή υπερβαίνουν τους αντίστοιχους ρυθμούς της ευρωζώνης.
Σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα ωστόσο οι προκλήσεις παραμένουν μεγάλες.
Το ΔΝΤ αναθεώρησε προς το χειρότερο κατά 0,7 μονάδες την πρόβλεψή του για ανάπτυξη το 2023, και υπολογίζει πλέον πως το ΑΕΠ θα τονωθεί μόλις κατά 1,2%, ακολουθώντας την ευρύτερη πτωτική πορεία των ανεπτυγμένων οικονομιών και της ευρωζώνης.
Στην πράξη αυτό σημαίνει πως μολονότι η χώρα μας οφείλει να πετυχαίνει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 θα καλείται να υλοποιήσει τους δημοσιονομικούς στόχους ενόσω η αύξηση της παραγωγής θα «αγκομαχά», κάτι που εκ των πραγμάτων προμηνύει χρόνια οικονομικής στενότητας.
Το Ταμείο έχει επισημάνει επανειλημμένα πως οι εν λόγω δημοσιονομικοί στόχοι είναι υπερβολικά υψηλοί και δεν βασίζονται σε ρεαλιστική αξιολόγηση των αναπτυξιακών προοπτικών της Ελλάδας. Από το 2023 έως το 2060 η Ελλάδα θα πρέπει να πετυχαίνει κατά μέσο όρο πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ.
Ένα από τα μεγάλα εμπόδια για την επιστροφή της Ελλάδας στην ομαλότητα είναι η ιδιαίτερα υψηλή ανεργία, η οποία τον Ιούνιο μετρήθηκε στο 19,1%, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.
Το ΔΝΤ προβλέπει πως στο σύνολο του φετινού έτους η ανεργία θα διαμορφωθεί οριακά κάτω από το είκοσι τοις εκατό, αν και θα πέσει στο 18,1% το 2019.
Τις επόμενες ημέρες η διευθύντρια του οργανισμού, Κριστίν Λαγκάρντ, θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο στην φθινοπωρινή σύνοδο του Ταμείου, που φιλοξενείται στο Μπαλί της Ινδονησίας.
Πηγή άρθρου – skai.gr Οικονομία

Loading...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here