Γραφεία σε Κύπρο και Λουξεμβούργο σχεδιάζουν ασφαλιστές πλοίων λόγω Brexit

0

Γραφεία σε Κύπρο και Λουξεμβούργο σχεδιάζουν ασφαλιστές πλοίων λόγω Brexit

Βασική αιτία, σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters, είναι ο φόβος πως το Brexit θα περιορίσει την πρόσβαση στις ευρωπαϊκές αγορές.

339889.1

REUTERS/Issei Kato
Το άνοιγμα γραφείων σε ευρωπαϊκές χώρες όπως το Λουξεμβούργο και η Κύπρος σχεδιάζουν ασφαλιστικές εταιρείες που καλύπτουν εμπορικούς στόλους και υπάγονται σήμερα σε βρετανικό ρυθμιστικό πλαίσιο, καθότι φοβούνται πως το Brexit θα περιορίσει την πρόσβασή τους στις ευρωπαϊκές χρηματοπιστωτικές αγορές,
Αυτό μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο μέλη της ασφαλιστικής βιομηχανίας.
Το Ηνωμένο Βασίλειο διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο στη βιομηχανία ασφάλισης πλοίων, όμως κινδυνεύει να χάσει τουλάχιστον μέρος του μεριδίου της στην αγορά εάν φύγουν από τον έλεγχό της οι ομάδες P&I – οι ασφαλιστικές εταιρείες που ελέγχονται από πλοιοκτήτες και καλύπτουν μέρος των εφοπλιστικών δραστηριοτήτων.
Σύμφωνα με το Reuters, από τις 13 μεγάλες P&I οι έξι υπάγονται στο βρετανικό ρυθμιστικό καθεστώς και εκτιμάται πως ελέγχουν πάνω από τη μισή αγορά.
Τυχόν απώλεια αυτών των ασφαλιστικών κλαμπ θα μπορούσε να οδηγήσει σε ευρύτερη απομάκρυνση εφοπλιστικών συμφερόντων από τα βρετανικά νησιά.
Μολονότι οι διαπραγματεύσεις για έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. δεν έχουν ακόμα αρχίσει, βασική πηγή ανησυχίες για τους ασφαλιστές είναι ότι θα χάσουν το αποκαλούμενο δικαίωμα «διαβατηρίου», που επιτρέπει σε εταιρείες που εδρεύουν σε ένα κράτος-μέλος να δραστηριοποιούνται σε ολόκληρη την Ένωση.

Σχετικά Άρθρα

  • Πρόσκληση Τσίπρα στους έλληνες εφοπλιστές για επενδύσεις
  • ΝΔ: «Ταφόπλακα» για τον τουρισμό νέα αύξηση του τέλους πλοίων αναψυχής

Loading...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here