Γιούνκερ: Η ΕE θα προτείνει αλλαγές στον ιταλικό προϋπολογισμό αν χρειαστεί

0

Γιούνκερ: Η ΕE θα προτείνει αλλαγές στον ιταλικό προϋπολογισμό αν χρειαστεί

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τονίζει ότι έγκειται στους Ιταλούς διαμορφωτές πολιτικής να βρουν κανόνες και μέτρα που θα επιτρέψουν στην Ιταλία να παραμείνει εντός των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων

385474.1

AP Photo/Jean-Francois Badias
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει αλλαγές στον ιταλικό προϋπολογισμό, αν είναι απαραίτητο, δηλώνει ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξή του σε αυστριακές εφημερίδες (Der Standard και Kurier και στην εβδομαδιαία Der Falter), που δημοσιεύεται σήμερα.
Επισημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα παρέμβει στον σχεδιασμό του ιταλικού προϋπολογισμού, σημειώνοντας όμως παράλληλα ότι τον αποτιμά χωρίς προκαταλήψεις και προτείνει αλλαγές, αν είναι απαραίτητο.
Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τονίζει ότι έγκειται στους Ιταλούς διαμορφωτές πολιτικής να βρουν κανόνες και μέτρα που θα επιτρέψουν στην Ιταλία να παραμείνει εντός των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων.
Σε επιστολή τους προς τη Ρώμη χθες, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις και το επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, εξέφρασαν φόβους για την αύξηση του δημοσίου ελλείμματος της χώρας.
Η αρνητική στάση της Κομισιόν αφορά, κυρίως, την σχέση ελλείμματος – ΑEΠ, η οποία, για το 2019, προβλέπεται να φτάσει, στο προσχέδιο προϋπολογισμού της κυβέρνησης της Ρώμης, το 2,4%.
Οι δύο κοινοτικοί αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι «οι αναθεωρημένοι δημοσιονομικοί στόχοι της Ιταλίας δείχνουν εκ πρώτης όψεως μια σημαντική παρέκκλιση από το δημοσιονομικό μονοπάτι που συστήνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».
«Δεν υπήρξε καμία απόρριψη του σχεδίου προϋπολογισμού, διότι ακόμη δεν άρχισε ο επίσημος διάλογος», τονίζουν πηγές της ιταλικής κυβέρνησης, σχολιάζοντας το περιεχόμενο της επιστολής της Κομισιόν προς τη Ρώμη.
Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι στοχεύουν σε εποικοδομητικό διάλογο.
Παράλληλα, και ο υπουργός Οικονομικών Τζοβάνι Τρία τόνισε ότι θεωρεί πως θα ξεκινήσει ουσιαστικός διάλογος και σε ό,τι αφορά το θέμα του δημοσίου ελλείμματος.
Πηγή άρθρου – skai.gr Οικονομία

Loading...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here