Γεράκι για το ελληνικό χρέος η Σλοβακία, ακόμα κι αν μείνει έξω το ΔΝΤ

0

Γεράκι για το ελληνικό χρέος η Σλοβακία, ακόμα κι αν μείνει έξω το ΔΝΤ

Λίγο πριν το Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας σημείωσε πως κατέστησε σαφές πως δεν προτίθεται να δώσει «πράσινο φως στο τύπο ελάφρυνσης χρέους» που ζητά το ΔΝΤ, και που η Ελλάδα «δεν χρειάζεται»

339441.1

Alexandros Michailidis / SOOC
Μήνυμα πως δεν είναι διατεθειμένη να δεχτεί βαθιά ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μόνο και μόνο για να διασφαλίσει τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας έστειλε η Σλοβακία.
«Συμπαθούμε το ΔΝΤ και το φυσικά είναι καλό να τους έχουμε στο πρόγραμμα, όμως δεν είμαι διατεθειμένος να πληρώσω οποιοδήποτε τίμημα για τη συμμετοχή του», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών Πέτερ Καζιμίρ, λίγη ώρα πριν την έναρξη του Eurogroup.
Σε σειρά αναρτήσεών του στο Twitter, o κ. Καζιμίρ κατέστησε σαφές πως δεν προτίθεται να δώσει «πράσινο φως στο τύπο ελάφρυνσης χρέους» που ζητά το ΔΝΤ, και που η Ελλάδα «δεν χρειάζεται».

As for our friends from the #IMF, we like them and it’s good to have them on board of course. #Greece #ECB #eurozone #ESM 6/7

— Peter Kažimír (@KazimirPeter) February 20, 2017

But I’m not willing to pay any price for their participation, green-lighting the #IMF kind of debt relief–which #Greece does not need. 7/7

— Peter Kažimír (@KazimirPeter) February 20, 2017

Το Ταμείο έχει διαμηνύσει πως δεν θα προσφέρει νέα δάνεια στην Ελλάδα προτού οι Ευρωπαίοι κατ’ ελάχιστον συγκεκριμενοποιήσουν μέτρα για βαθιά ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, που θα εξασφαλίσουν τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του.
Στην έκθεσή του για τη χώρα μας, που δημοσιεύτηκε στις αρχές Φεβρουαρίου, ο οργανισμός εκτίμησε ότι χωρίς ελάφρυνση το χρέους θα φτάσει το 275% του ΑΕΠ το 2060.
Οι εταίροι από την πλευρά τους, μολονότι επιζητούν τη συμμετοχή του Ταμείου, αποφεύγουν να δεχτούν τις θέσεις του. Προσερχόμενος στο Eurogroup, ο πρόεδρος Γερούν Ντάισελμπλουμ αναγνώρισε ότι το ΔΝΤ επιμένει στη γραμμή του όμως διευκρίνισε πως οι εταίροι θα εξετάσουν το ζήτημα μετά το πέρας του προγράμματος, το 2018.
Από την πλευρά του, ο γερμανός ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξέφρασε εκ νέου την πεποίθηση ότι το Ταμείο θα λάβει μέρος στο ελληνικό πρόγραμμα, όμως προσέθεσε πως το ζητούμενο στην περίπτωση της Ελλάδας είναι η τόνωση της ανταγωνιστικότητας παρά το χρέος.

Σχετικά Άρθρα

  • Ντάισελμπλουμ: Η επιστροφή μας θα κριθεί από συμφωνία για μεταρρυθμίσεις
  • «Πιθανό σενάριο» η συμφωνία για επιστροφή των θεσμών μετά το Eurogroup
  • «Στην ώρα της» η καταβολή 2 δισ. ευρώ στον ESM
  • Σόιμπλε: Αναμένω ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα

Άρθρα που παραπέμπουν εδώ

  • Επιστρέφουν οι θεσμοί με νέα μέτρα σε ασφαλιστικό, φορολογικό και εργασιακά
  • ΔΝΤ: Πολύ νωρίς να πούμε αν θα υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα

Loading...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here