Έλεγχο σε συναλλαγές της «μαύρης Τετάρτης» άρχισε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

0

Έλεγχο σε συναλλαγές της «μαύρης Τετάρτης» άρχισε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

«Νομίζω ότι [κατά τη χθεσινή συνεδρίαση] υπήρξαν κινήσεις που εν πολλοίς δεν ήταν δικαιολογημένες από κάποιο έκτακτο μεγάλο γεγονός, δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Χαράλαμπος Γκότσης.

385273.1

AP Photo/Petros Giannakouris
Έλεγχο των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο Αθηνών ξεκίνησε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, προκειμένου να διαπιστώσει αν υπάρχουν ενδείξεις χειραγώγησης μετοχών μέσω κινήσεων short-selling κατά τις συναλλαγές της Τετάρτης, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Χαράλαμπος Γκότσης.
«Νομίζω ότι [κατά τη χθεσινή συνεδρίαση] υπήρξαν κινήσεις που εν πολλοίς δεν ήταν δικαιολογημένες από κάποιο έκτακτο μεγάλο γεγονός, το οποίο θα οδηγούσε σε μια τέτοια μεγάλη πτώση», είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Πρακτορείου «Πρακτορείο 104,9 FM».
Ο κ. Γκότσης εκτίμησε πως η αποδυνάμωση των τραπεζικών μετοχών δεν αντανακλά αμφιβολίες των επενδυτών για την κεφαλαιακή επάρκειά τους.
«Αυτό δεν το έδειξαν τα stress tests. Tα τελευταία stress tests, που έγιναν τον Μάιο, είχαν δείξει ότι η κεφαλαιακή επάρκεια είναι σε πολύ καλά επίπεδα και στη συνέχεια υπήρξαν και κάποιες διαβουλεύσεις για να βγούμε στο αποτέλεσμα για συγκεκριμένη τράπεζα, για την οποία υπάρχουν κινήσεις και συζητήσεις, ώστε να βελτιώσει τα κεφάλαιά της».
»Νομίζω ότι είναι ένα θέμα που παίχτηκε πάρα πολύ αρνητικά και το οποίο οδήγησε στη χθεσινή σημαντική πτώση. Υπήρξε μια υπερευαισθησία της αγοράς σε αυτό το ζήτημα. Χωρίς να είμαι χρηματιστηριακός αναλυτής […] νομίζω ότι υπήρξαν κινήσεις που εν πολλοίς δεν ήταν δικαιολογημένες από κάποιο έκτακτο μεγάλο γεγονός, το οποίο θα οδηγούσε σε μια τέτοια μεγάλη πτώση», προσέθεσε.
Παραδέχτηκε πάντως ότι «σαφώς υπάρχει πτωτική τάση στις τραπεζικές μετοχές εδώ και κάποιους μήνες, από τότε που ανακοίνωσαν τα αποτελέσματά τους, τα οποία βέβαια δεν ήταν ικανοποιητικά» κάτι που επηρεάσει την στάση των αγορών.
Σημείωσε πως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν κάνει σενάρια, αλλά ελέγχει γεγονότα και στοιχεία. «Δεν μπορούμε να προσχωρήσουμε σε κανένα σενάριο, αν δεν δούμε τελικά αποτελέσματα έρευνας».
Ο κ. Γκότσης επισήμανε ακόμη ότι οι διακυμάνσεις στο χρηματιστήριο είναι συμφυείς με τη λειτουργία του «και αν χθες είχαμε μια ‘μαύρη Τετάρτη’, η σημερινή ημέρα εξελίσσεται μάλλον σε μια ‘πράσινη Πέμπτη’. Ανακάμπτουν πολύ δυνατά και οι τραπεζικές μετοχές».
Πηγή άρθρου – skai.gr Οικονομία

Loading...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here